SW!M – povestea eroului care a scris istorie [VIDEO]

A traversat Dunărea înot, de la izvor, până la vărsare. 2.860 de kilometri în 89 de zile. Povestea eroului Avram Iancu, un om mic cu o reușită colosală, este tot mai aproape de lansare. O aventură care va deveni vizibilă numai datorită curajului unui regizor care și-a scos din vocabular cuvântul „bariere”. 

Un erou așa cum este Avram Iancu, românul care a traversat înot Dunărea, avea nevoie de un regizor așa cum este Sabin Dorohoi, suficient de curajos încât să înfrunte orice pentru a scrie împreună istorie. Toată povestea va fi transpusă în curând într-un documentar care ar putea face înconjurul lumii. „Durata documentarului depinde de unde se va duce. Ținta noastră sunt televiziunile și încercarea de a-l vinde la televiziuni internaționale. În România avem intenția e de a-l difuza gratuit, poate chiar de 1 decembrie, la 100 de ani de la Marea Unire, pentru că chiar e un film care vorbește despre România la cel mai înalt nivel posibil. Durata pentru televiziuni va fi de 52 de minute, pentru cinema ar însemna 90 de minute”, explică Sabin Dorohoi într-un interviu pentru Express de Banat.

Omul care l-a însoțit pe Avram la fiecare metru povestește cu entuziasm ce a însemnat pentru el cea mai palpitană aventură. „Avram a făcut practic imposibilul: a reușit să înoate toată Dunărea. Un supraom. Eu îi mai spun «my hero». Multe dintre aspecte le bănuiești, dar pe cele mai multe nu le bănuiești. Și eu vreau să arăt toată treaba asta, pentru că totul este filmat. Și în final de tot aș vrea să arăt puțin și ce greutăți a întâmpinat filmul în sine, cum e să fii cu o cameră de filmat în permanență, tot drumul, pe furtună, cum te protejezi pe tine, cum protejezi aparatura”.

Un astfel de film, creat în condiții extreme, a produs inevitabil și pagube. De cele mai multe ori, trei oameni s-au aflat la zeci de metri distanță de mal, în bătaia vântului, înfruntând temperaturi caniculare sau furtuni puternice: vâslașul, Sabin Dorohoi și Avram Iancu. „Un aparat foto mi-e pe fundul Dunării, undeva. Asta e. Niște aparatură de sunet, la fel. E undeva pe fundul unei ecluze de baraj în Germania. Sunt pagube adiacente, nu ai ce să faci. Important e că Avram a scris istorie. Și am vrut să fiu lângă el, să scriem împreună”.

În total, vorbim despre 150 de ore de filmare pentru singura aventură de acest gen inițiată de români. Singura nebunie asemănătoare din lume a fost a slovenului Martin Strel, cel care a înotat de-a lungul Amazonului. În cazul lui a fost însă vorba despre un buget de 14 ori mai mare (!) decât al românilor noștri. „În cazul nostru, doar filmul a costat cam 70.000 de euro. Cu tot cu expediția, nu știu, dar vă dați seama cât a costat cazarea, mâncarea, combustibilul echipei de pe uscat”, subliniază regizorul cărășean.

Primul trailer al documentarului „SW!M” a fost lansat în 24 ianuarie, simbolic, de Mica Unire. Pentru că Avram e un patriot adevărat. Un om care întotdeauna poartă drapelul după el. „Când am ajuns noi la anumite borne care indică distanța rămasă până la Portul Sulina, Avram a avut ideea să spunem ce a reprezentat numărul respectiv în anul din istoria României. Când am ajuns la borna 1859, anul Micii Uniri, ne-am amintit de melodia «Treceți, batalioane române, Carpații». Și a devenit cumva cântecul expediției. A început să îl cânte și pe furtună, să se îmbărbăteze, eram la un metru și jumătate de el, abia îl auzeam, dar el striga aceeași melodie. Nici nu poți să explici ce senzație îți creează. E wow! Se ridică părul pe tine”.

Până la lansarea documentarului, estimată pentru începutul verii, fanii lui Avram și cei care apreciază gestul echipei de români pot urmări trailerul de mai jos:

YouTube video

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/