Sute de rampe clandestine de gunoi în județul Timiș. Vinovații – imposibil de identificat!

Sunt peste 300 de locuri istorice în care se formează rampe clandestine de deșeuri, la nivelul județului Timiș. Problema este că în foarte puține cazuri, cei care abandonează ilegal gunoiul pot fi și identificați. Oamenii aruncă de la resturi vegetale, până la gunoi menajer, materiale de construcții sau voluminoase, spun reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș.

„Am luat foarte multe măsuri pentru a putea să identificăm acele persoane, Primăria Timișoara a montat și camere video. Am văzut acele imagini și vă spun sincer că acei oameni vin mascați, cu căciuli. E foarte greu să identifici persoanele, Poliția Locală își face treaba, din punctul nostru de vedere, dar e foarte greu să îi prinzi în flagrant și să identifici cine aruncă acel deșeu. De multe ori căutăm în maldărul de deșeuri unde găsim facturi, poate găsim date de identificare și atunci Poliția Locală merge și îi identifică. Ei au atribuții să dea amenda. În termen de 48 de ore de la identificarea rampei clandestine, Retimul vine și colectează deșeul respectiv. Asta înseamnă o plată suplimentară din partea primăriei către Retim. Din păcate, este un fenomen. Noi am crezut că e ceva ocazional.”, a declarat Romeo Ursu, directorul ADID Timiș.

În ceea ce privește colectarea gunoiului de la timișeni, ADID monitorizează modul în care firmele contractate de primăriile localităților aflate în stare de urgență își respectă contractele încheiate. Anul viitor se vor organiza licitații, astfel încât colectarea deșeurilor să se facă în întreg județul prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară.

Zeci de localități din județul Timiș se află în stare de urgență de aproximativ un an, după ce firma care ar fi trebuit să ridice gunoiul menajer nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale. În afară de Timișoara, zona periurbană și Ghizela, toate localitățile din județ sunt sub această stare de urgență. Primarii au fost nevoiți să gestioneze singuri situația, fie prin contractarea unei firme care să ridice deșeurile, fie să se descurce cu mijloace proprii. Toate deșeurile adunate din județ, cele care nu se pot revalorifica, ajung la deponeul de la Ghizela. Anul viitor se vor porni și demersurile pentru amenajarea unei noi celule aici, capacitatea depozitului de deșeuri fiind utilizată aproape integral.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/