Sute de profesori din Timiș, învățați de inspectorii antidrog cum să identifice elevii consumatori

foto generica la Timisoara simptomatologie consumatori de droguri
1000x100 Cuib de vise 1000x100

În cadrul instruirilor, cadrele didactice au primit informații cu privire la simptomatologia consumatorilor de droguri, efectele substanțelor interzise și profilul celor care le consumă. 

În anul școlar anterior, 229 de cadre didactice din Timiș au beneficiat de sesiuni de formare și instruire în domeniul prevenirii consumului de droguri, realizate de specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Timiș din cadrul Agenției Naționale Antidrog. În urma integrării acestor informații, dascălii ar trebui să poată identifica, în rândul elevilor, semnele de consum a substanțelor interzise și să creeze, în situații critice, rețele de sprijin.

„În cadrul acestor activități, profesorii au primit informații cu privire la simptomatologia consumatorilor de droguri, efectele diferitelor clase de droguri, semnele consumului de droguri, profilul consumatorului, dar și despre activitățile, proiectele și campaniile de prevenire a consumului de droguri derulate de CPECA Timiș, precum și despre serviciile specialitate de asistență oferite consumatorilor de droguri.”, se arată într-un răspuns transmis de CPECA Timiș, la solicitarea expressdebanat.ro.

Specialiștii de la centrul antidrog realizează anual astfel de sesiuni de informare în rândul profesorilor. Planificarea și organizarea întâlnirilor au loc prin contactarea directorilor de școli din județ.

„În județul Timiș s-au făcut cele mai multe acțiuni de prevenire în rândul elevilor, profesorilor și a altor categorii vizate de consumul de droguri. Centrul de prevenire lucrează în funcție de solicitările care vin din partea directorilor de școli sau a IȘJ, așa că numărul persoanelor instruite este dat și de dorința profesorilor de a face asemenea cursuri. Sunt și cursuri care durează 12 ședințe, de-a lungul unui semestru întreg, sunt unele care sunt ceva mai scurte, dar în general se poate opta pentru 9-10 tipuri de programe diferite pentru instruire, conștientizare și prevenire a consumului de droguri.”, a declarat subprefectul Ovidiu Drăgănescu.

STPT job 1000x200

Prevenția este doar o fațetă a combaterii consumului de droguri, a mai explicat subprefectul Drăgănescu. Specialiștii sunt de părere că tinerii ar trebui să aibă acces la informații de acest gen încă din clasele de gimnaziu.

„Ceea ce face Centrul de prevenire antidrog este latura mai soft și aici, într-adevăr, s-ar putea totuși interveni pe un limbaj mai direct, tranșant, care să sperie puțin copilul acela care este clasa a V-a, a VI-a, și să îl conștientizeze că cine consumă droguri nu se va mai putea lăsa. Cam la concluzia aceasta s-a ajuns, că cei care încep să consume regulat droguri, nu vor mai avea o șansă apoi până ajung în clinici de specialitate. Probabil că pentru a deveni mai eficienți ar trebui ca informațiile și imaginile care se dau să fie mai dure, să cutremure puțin liniștea inerentă vârstei la care copiii pot să înceapă să consume droguri. În general, cam din clasa a VI-a sunt primele programe de 12 ședințe. Clasa a VI-a și a VII-a, cam aici ar fi obligatoriu, dar din păcate sunt și directori de școli care consideră că nu sunt necesare aceste cursuri și avem multe unități de învățământ unde nu s-a solicitat organizarea unor asemenea cursuri.”, a mai spus Ovidiu Drăgănescu.

Psihiatrii din Timișoara indicau, în primăvara acestui an, statistici potrivit cărora tinerii încep să consume substanțe interzise de la vârste din ce în ce mai mici, chiar și 13 ani. Ei cereau la acea dată înființarea mai multor centre pentru terapie, cu programe în care să fie consiliați atât copiii, cât și părinții lor.

CITEȘTE ȘI: De la curiozitate la dependență. Vârsta consumatorilor de droguri scade la 13 ani

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/