Scandalul pe teme homosexuale din Mănăstirea Teiuș, tratat cu îngăduință și înțelegere de mai marii Episcopiei Caransebeșului, scoate la iveală o mulțime de alte lucruri total neortodoxe.
Cristian Franț e astăzi jurnalist, dar a fost o vreme preot. A slujit la Fârliug, dar a lucrat și în Episcopia Caransebeșului. Oamenii în sutană au avut grijă să se audă în spațiul public că a fost hoț de lemne, că a vândut o pădure întreagă. Nu s-a confirmat nimic. Părintele Franț n-a vorbit despre cele ce i s-au întâmplat decât în fața procurorilor. Până acum, când a ieșit la iveală toată grozăvia de la Teiuș, în urma căreia starețul Justinian Tibil a fost interzis de la slujire și trimis într-o mănăstire să se îndrepte, să scape de fanteziile sale homosexuale. Cristian Franț a comentat mai întâi situația de la Teiuș, spunând că astfel de lucruri sunt incompatibile cu Ortdoxia și preoția, dar că pe părintele Justinian îl mai ocrotesc și alții în afară de Dumnezeu. Apoi a dezvăluit cum a plătit el pentru ceva mult mai puțin grav și cum a ajuns să renunțe la hainele bisericești.
„Am plecat pentru că au fost făcute presiuni foarte mari asupra mea din zona politică, de către persoane ajutate de oamenii bisericii. Mi s-a spus că e mai bine să plec în altă parte pentru că m-a luat episcopul la ochi. Am plecat după ce au apărut foarte multe reclamații, am fost chemat la poliție să dau declarații. Nu am fost vinovat de absolut nimic. A venit episcopul, pe vremea aceea era Laurențiu Streza. Toate dosarele s-au finalizat cu NUP (n.r. – neînceperea urmăririi penale). La vremea aceea, primar în Fârliug era o rudă de-a mea, care era omul domnului Mustăcilă, președintele Consiliului Județean. Dânsul avea niște afaceri de făcut în Fârliug la care eu nu am subscris, motiv pentru care s-au făcut toate presiunile posibile, de la a nu primi soția mea ore la școala din Fârliug, până la cercetări cum că aș fi tăiat lemne. Nu m-ar fi speriat chestiunile astea politice, dar episcopul însuși a venit la Fârliug. M-a șocat atunci, pentru că i s-a spus una, a descoperit cu totul și cu totul altceva.”, a dezvăluit Cristian Franț pentru expressdebanat.ro.
Jurnalistul confirmă că Biserica Ortodoxă e subjugată oamenilor politici, slujitorii Domnului implicându-se direct ori de câte ori li se cere. Inclusiv în campaniile electorale. „Politicul e foarte implicat în biserică. Episcopul m-a dus apoi la casa primarului, m-a certat că de ce nu-l implic în viața bisericii și mi-a spus să-l pun consilier parohial. Presiunile nu au încetat. A venit revizorul contabil. Dar să nu ne mirăm, în 1995-1997, preoții apăreau pe afișe electorale. Protopopul Văran era candidat la Consiliul Județean din partea PDL, protopopul de Oravița!”, a mai spus Cristian Franț despre relațiile neortodoxe dintre oamenii politici și cei ai bisericii.