Hectare de pădure arse şi sute de mii de lei pagube!

Incendiul ce a durat zile întregi în Parcul Național Domogled a chelit pădurea de copaci. Pagubele au atins o sută de hectare de pini făcuți scrum de flăcările de neoprit.

La începutul lunii august, sute de pompieri, pădurari și jandarmi, din județ și din județele vecine, spre exemplu, Dolj, Gorj sau Mehedinți, au încercat să oprească focul izbucnit pe masivul Domogled. Deși forța umană a fost numeroasă, forța incendiului a fost mai puternică și a reușit să pârjolească 100 de hectare de pădure. Dintre acestea, 25 de hectare erau de pin negru de Banat, plantat cu șapte ani în urmă, iar restul era cu pin dispersat și alte conifere din zonă. „În urma observaţiilor făcute în teren s-a stabilt că suprafaţa afectată de incendiu este de 100 ha, fiind vorba despre 25 ha plantaţie de pin negru de Banat, din perioada 2006-2007, şi 75 ha cu pin dispersat, subarboret şi alte elemente de floră specifică zonei”, a explicat Ancuța Balint, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic”.

Totuși, chiar dacă pagubele înregistrate ating 220 de mii de lei, conform evaluării specialiștilor Direcției Silvice, valoarea bunurilor salvate este cu mult mai mare, ajungând la 740.000 lei.

Alte incendii

Temperaturile caniculare au făcut alte pagube la Bocșa, unde în cursul zilei de ieri a izbucnit un incendiu de vegetație ce s-a extins pe 50 de hectare și amenința să ajungă până în oraș. Din fericire, focul a fost stins de cele trei autospeciale sosite la fața locului. Pentru a opri flăcările, localnicii s-au alăturat pompierilor militari și incendiul a fost stins înainte să facă victime.