Surpriză pentru pasionații de știință! Va avea loc primul festival național de științe, cu invitați de seamă de la Universitatea Oxford!

Luna aceasta va avea loc un eveniment inedit pentru timișoreni: ROMANIAN SCIENCE FESTIVAL, cel mai de amploare eveniment de știință dedicat popularizării și promovării disciplinelor STEM în rândul publicului larg de orice vârstă! În cadrul evenimentului, cercetători de la universități de prestigiu precum Oxford vor ține ateliere și vor coordona voluntarii!

Festivalul se va desfășura sâmbătă, 14 septembrie, la Iulius Gardens, în intervalul orar 11.00-17.00, inițiativa având două obiective principale. În primul rând, festivalul își propune să construiască o legătură între diaspora academică și mediul educațional din România, oferind astfel modele de succes și orientare în carieră tinerilor din România. Astfel, 34 de români care sunt studenți sau cercetători la universități de prestigiu din străinătate, majoritatea de la Oxford, vor ține ateliere în liceele din cele trei orașe și vor coordona voluntarii care s-au înscris să facă experimente pentru publicul larg în cadrul celor trei evenimente.

În al doilea rând, evenimentul dorește să ofere o platformă celor care sunt pasionați de știință, cultivând astfel parteneriate locale cu organizații autohtone, inițiative locale și instituții de învățământ pre-universitar și universitar.

În prima zi de festival, cei 34 de studenți și cercetători vor face prezentări în licee unde vor vorbi despre experiența lor de studiu, despre carieră sau despre cum se face cercetare. Astfel, liceenii vor putea să interacționeze direct cu cei 34 de „mentori” pentru a discuta opțiuni de carieră în diferite domenii STEM. A doua zi de festival, voluntarii sub coordonarea mentorilor vor organiza un târg de experimente în aer liber la care toată lumea cu vârste între 3 și 103 ani este invitată să descopere știința.

Abordând diferite aspecte de politici publice de sănătate, seminarul va fi transmis live în peste 100 de țări prin intermediul platformei OMS. Invitați speciali sunt Dr. Lynda Dulop, lector la Universitate din York care va vorbi despre rolul educației în implementarea politicilor de sănătate și Dl. Vlad Mixich, recent ales în conducerea Agenției Europene pentru Sănătate și Siguranță la Locul de Muncă, care va vorbi despre campaniile de vaccinare în România.

Atitudinea elevii din România față de știință urmează una dintre următoarele două traiectorii: fie le e frică de tot ce înseamnă știință exactă și atunci evită orice informație care i-ar ajuta să-și schimbe percepția, fie, dacă sunt atrași de știință, se nișează foarte mult pe o singură materie, ignorând interdisciplinaritatea. Noi cred că dacă elevii sunt expuși științelor exacte într-un mod accesibil, ei vor putea să înțeleagă că plaja de opțiuni de carieră oferite sunt numeroase. De asemenea, dorim să le oferim modele de tineri care au avut oportunitatea să studieze în străinătate și care vor fi disponibili să le împărtășească din experiența lor. Acesta este scopul pentru care organizăm Romanian Science Festival care, de la prima ediție, suntem bucuroși că ajunge în trei orașe. Sperăm ca anul următor să adăugăm mai multe orașe. Până atunci, anul acesta vă așteptăm la Baia Mare, Pitești și Timișoara!”, au declarat organizatorii.

Nucleul de organizare a Romanian Science Festival este format din: SANDOR KRUK, care are un doctorat în astrofizică de la Universitatea Oxford, iar acum lucrează ca cercetător în domeniul științelor spațiale la Agenția Spațială Europeană, ELIZA CASAPOPOL care a terminat un master în matematică la aceeași universitate, iar acum lucrează în Olanda în domeniul inteligenței artificiale, OANA ROMOCEA, care timp de nouă ani a fost responsabilă cu PR-ul și comunicarea în cadrul Universității Oxford, iar în ultimii 5 ani, de când s-a întors în România, se implică în proiecte educaționale și sociale și nu în ultimul rând, CIPRIAN PLOȘTINAR, cu un doctorat în fizică de la Universitate Oxford, care acum este director de cercetare la Universitatea Lund, Suedia.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/