Superafacerea de milioane de euro din Munții Banatului mai are nevoie doar de semnătura premierului Ludovic Orban!

Peste 13 milioane de tone de calcar așteaptă să fie extrase de la Ocna de Fier, din Poiana Danilii, într-o afacere care ar aduce bugetului de stat aproape 7 milioane de euro!

SC Apergmin se chinuie de ani buni să înceapă exploatarea unui zăcământ uriaș de calcar industrial, numai că birocrația, dar mai ales desele schimbări de la nivelul instituțiilor și ministerelor amână punerea în funcțiune a instalației industriale pentru producția de microgranulate de carbonat de calciu. Corneliu Paiușan susține că firma sa a obținut, după o serie întreagă de respingeri, permisul de exploatare de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale. Problema este că, până la publicarea în Monitorul Oficial a licenței de exploatare de la Ocna de Fier, care presupune existența unei hotărâri de guvern, se poate exploata doar piatră brută. În 2019, spre exemplu, s-au exploatat peste 40 de tone.

Apergmin a găsit tot sprijinul la Consiliul Județean Caraș-Severin, cu care este asociată, însă începerea exploatării depinde acum de premierul Ludovic Orban și de hotărârea de guvern absolut obligatorie. „Toate măsurile pregătitoare pentru implementarea acestui proiect au fost luate deja de către societatea Apergmin: achiziția terenurilor, obținerea avizelor și autorizațiilor, avizarea proiectului, reabilitarea a două drumuri forestiere pentru ca acestea să poată fi folosite ca variante de ocolire a localității Ocna de Fier”, a precizat Corneliu Paiușan.

Numai cele două drumuri ar fi înghițit un milion de euro. Calculele arată că doar redevența pe care firma ar plăti-o către bugetul de stat s-ar ridica la vreo 6,7 milioane de euro!