Profesorii sunt târâți prin instanțe!

Angajaţilor din învățământ nu li se face dreptate! Cel puţin asta reiese în urma proceselor pe bandă rulantă în care este implicat Sindicatul preuniversitar cărăşean pentru drepturile salariale neacordate.

O parte dintre persoanele păgubite care, în anul 2008, nu s-au ales cu mărirea de salariu conform Legii 221, deşi au câştigat în instanţă drepturile salariale neacordate, sunt pur şi simplu iritate de situaţia în care au ajuns acum. Pe adresa redacţiei Express de Banat a ajuns un e-mail de la unul dintre cei traşi în piept. Bărbatul din Moldova Nouă cere explicaţii vizavi de problemă. Să fie vorba de incompetenţă sau de rea voinţă?

Din 1973 şi până în 2010 când am ieşit la pensie am achitat cotizaţia la Sindicatul Învăţământ Preuniversitar. În calitate de contabil am înlesnit forurilor sindicale judeţene să încaseze cotizaţia de la personalul unităţii de bază şi a unităţilor subordonate. Spre stupefacţia mea, când Sindicatul cărăşean preuniversitar a obţinut în instanţă drepturi băneşti cuvenite, persoana mea nu se găsea între cele cu drepturi obţinute. Ori a fost rea voinţă, ori a fost incompetenţa celor care au făcut şi susţinut demersurile. Măcar dacă «incompetenţii»  ar motiva ce s-a întâmplat şi şi-ar cere scuze…”, a precizat Mihai Costraş, contabilul-şef al Grupului Şcolar Industrial Moldova Nouă din acea perioadă.

Scandalul pleacă de la o semnătură

Sindicatul preuniversitar cărăşean susţine că erorile apărute la stat nu le aparţin şi că vor lupta în continuare să se facă dreptate, deşi o mică vină o au şi persoanele care nu au binevoit să semneze tabelele în care îşi cereau drepturile.

Cineva a înţeles greşit. A venit Curtea de Conturi, a verificat, nu a ţinut seama de Legea 54 a Sindicatelor care spunea că nu am nevoie de împuternicirea membrilor de sindicat ca să îi apăr în instanţă. Noi am depus tabele la Tribunal ca să dovedim că cel puţin jumătate plus unu solicită să le câştigăm drepturile şi automat mergea pentru toţi membrii de sindicat care se regăsesc ca plătitori de sindicat pe statele de plată şi pe recensământul sindicatului. Din păcate, unele persoane de la Curtea de Conturi nu au citit toate legile. Că s-au făcut greşeli nu este problema mea. Ştiu că sunt mulţi colegi nemulţumiţi, dar dacă şi lor li s-a cerut să semneze la un moment dat tabelele şi nu au vrut, la fel e problema lor. Deşi nu aveau această obligaţie, puteau să o facă. Noi ne-am luptat să le câştigăm drepturile, iar ei nu au vrut să semneze. Probabil, s-au speriat, dar noi vom lupta în continuare”, a explicat Mariana Zvarici, preşedintele Sindicatului Învăţământ Preuniversitar.

Până una alta, în cursul zilei de astăzi, sindicaliștii depun o nouă contestație la Curtea de Conturi, cerând astfel explicaţii pentru nedreptatea care li s-a făcut.

FOTO: realitatea.net

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/