„Sunt fermier, sunt asigurat” – un nou eveniment organizat de CCIAT pentru informarea agricultorilor

gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Zeci de fermieri s-au adunat astăzi la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara. Ei au aflat care sunt noutățile de pe piața asigurărilor culturilor agricole, dar și informații legate de noi oportunități în afaceri, toate în cadrul evenimentului intitulat: „Sunt fermier, sunt asigurat”.

Tema principală a discuțiilor s-a referit la Submăsura 17.1– Prime de asigurare a culturilor, animalelor și plantelor, prin care se subvenționează prima de asigurare. Măsura este parte integrantă a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

„Noi suntem cei care vor veni alături de asigurator, alături de brokeri, să susținem o parte din costul primei de asigurare. Ajungem să susținem efortul fermierului într-un anumit procent. E vorba de 70%, respectiv 55% în funcție de dimensiunea fermei. Sunt undeva la 175 de cereri de finanțare depuse, iar în Regiunea de Vest – 15 și 11 pe Timiș. Cifra este foarte mică. Vorbim despre o sumă semnificativă, e vorba aproape 43 milioane de euro la nivel național. Avem undeva la 14-15 mii de euro cereri de finanțare la nivelul regiunii, ceea ce este puțin. Cea mai mare parte dintre fermieri care au cerut finanțare sunt din Timiș”, a spus Iulian Bucătaru, director general adjunct CRFIR.

Participanții au aflat informații despre cum să își asigure atât culturile agricole, cât și utilajele în cazul unor calamități naturale.

 „Ultimele fenomene au determinat atât fermierii, cât și persoanele fizice sau juridice să înțeleagă faptul că rolul asigurărilor este de a repune o afacere pe picioare, în momentul în care se întâmplă un dezastru. Noi încercăm să facem o campanie de conștientizare a asiguratului nostru, a fermierului, astfel încât să accepte să depună dosarul pentru Submăsura 17.1. Toți fermierii, pe lângă culturile agricole pe care le au, au și utilaje, silozuri, lucruri care sunt foarte importante pentru ei a fi în condiții bune, a fi asigurate”, a declarat Dumitru Gabriel Guță, director regional al departamentul de vânzări Omniasig.

De asemenea, fermierii au putut interacționa și cu membrii conducerii Transilvania Broker, care le-au prezentat oportunități în legătură cu achiziționarea prin sistem leasing de utilaje, echipamente sau autoturisme.

publicitate tmc 640

„Am considerat ca Submăsura 17.1 reprezintă un ajutor acordat fermierului. Totodată, am inițiat discuții cu asiguratorii în ceea ce privește remodelarea produselor de asigurare, astfel încât în pachetul de bază să includă riscurile acoperite de această măsură”, a spus Bogdan Hrehorciuc, reprezentant Transilvania Broker.

Totodată, a avut loc o scurtă prezentare a aplicației Nextfarm, care are ca scop eficientizarea activității unei ferme, prin diminuarea costurilor și maximizarea producției.

Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, împreună cu Transilvania Broker și OMNIASIG, în colaborare cu Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest Timișoara, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și al Direcției pentru Agricultură Județeană Timiș.

publicitate Timisoara banner maxagro
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/