Unu din patru cărășeni depinde în totalitate de ajutoarele primite de la stat. Banii veniți de la centru însă reușesc cu greu să îi țină deasupra pragului de sărăcie. Mai mult decât atât, din totalul de bani revenit cărășenilor, se risipesc anual sute de mii de lei numai pe modalitățile de trimitere a banilor către beneficiari.
Statisticile Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Caraş-Severin arată tulburător. Peste 28 la sută din populația județului este legată de ajutoarele primite de la stat. Scandaloasă este situația fără ieșire a taxelor poștale pe care s-au dus, numai în prima jumătate a acestui an, aproape 800.000 de lei. Astfel, din sumele și așa drămuite la sânge și împărțițe cu grijă pentru a ajunge la toți beneficiarii, un procent de unu la sută se alocă de fiecare dată pentru trimiterea banilor.
„Sumele sunt mari, este adevărat. Contractul s-a făcut la nivel național cu Poșta Română și implică un procent de unu la sută din sumele care se virează. Nu putem interveni, decât dacă ar opta cât mai mulți beneficiari pentru virament bancar”, a explicat Elena Solomonesc, director executiv al Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Caraş-Severin.
Situația este una fără ieșire, pentru că livrarea prin poștă este singura variantă de trimitere a prestațiilor sociale în toate colțurile județului. Varianta livrării sumelor într-un cont bancar este exclusă din start, și asta pentru că mai mult de jumătate din beneficiarii de ajutor de la stat trăiesc în mediul rural.
Mai mult decât atât, chiar dacă varianta contului bancar ar scuti de cheltuieli inutile Agenția de Plăți și Inspecție Socială, cheltuielile ar fi puse în cârca cetățenilor, aceștia fiind automat obligați să plătească un comision.
„Beneficiarul din mediul urban apelează din ce în ce mai des în ultima perioadă la virament bancar, în mediul rural însă această variantă nu este posibilă. Problema este că tot ceea ce se virează prin mandat poștal suportăm noi. La virament bancar ar presupune automat ca oamenii să achite un comision, cu toate că noi am scăpa de aceste cheltuieli”, a mai menționat Elena Solomonesc.
Cel mai grav aspect al problemei este acela că toți banii irosiți inutil pe taxe poștale ar putea fi reinvestiți pentru mărirea prestațiilor sociale.
„Cu mandate poștale oamenii sunt avantajați, dar ar putea avea avantaje și mai mari dacă nu ar exista aceste taxe. Poate s-ar mări chiar contribuțiile dacă taxele poștale ar fi mai mici. Numai o negociere cu Poșta Română ar putea schimba cumva situația. Mie personal mi s-a părut mereu mult procentul de unu la sută cât se trage din sume numai pe taxe poștale”, a explicat directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Caraş-Severin.
CITEȘTE ȘI: SĂRĂCIE! MILIOANE DE LEI SE DUC PE AJUTOARELE SOCIALE!