Studiu: Insolvențele în România au scăzut cu 33% în primul semestru

gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Pe parcursul primului semestru al anului 2019, numărul companiilor insolvente a scăzut cu 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui studiu Coface România.

Cu toate că există o creştere economică de 5,1%, studiul mai arată că evoluția macroeconomică nu este sustenabilă, din cauza unor dezechilibre precum adâncirea deficitului fiscal cu 81% în primul semestru al acestui an, prin comparație cu aceeași perioadă a anului anterior, cea mai ridicată inflație anuală din cadrul UE, de 4,1%, creșterea deficitului comercial și deprecierea monedei naționale.

publicitate online in ziar Express de Banat

Mai mult, scăderea insolvențelor este compensată de creșterea firmelor radiate, întârzierile la plată cresc semnificativ, iar companiile mari se confruntă cu un mediu economic dificil, conform analizei.

Companiile care au intrat în insolvență pe parcursul primului semestru al anului curent au generat cele mai mici pierderi financiare din ultimii 10 ani.

Distribuția regională a cazurilor de insolvență în primul semestru al anului 2019 reflectă scăderea generalizată la nivel national, toate regiunile înregistrând astfel scăderi mai mari de 20% ale companiilor intrate în insolvență.

Aproape trei sferturi din scăderea insolvențelor este înregistrată pe segmentul companiilor care nu au depus declarațiile financiare (37%), nu au înregistrat venituri (14%) sau cifra de afaceri înregistrată în anul 2018 a fost sub 100.000 euro (27%).

Scăderea insolvențelor este anulată de creșterea semnificativă a numărului companiilor radiate (+76%), astfel că numărul companiilor care și-au întrerupt activitatea în primul semestru al anului curent este de 85.960 de companii, în creștere cu 36% față de aceeași perioadă a anului anterior.

Mediul de afaceri rămâne foarte polarizat, primele 1.000 de companii (conform cifrei de afaceri) concentrând jumătate din veniturile tuturor celor 500.000 de firme active în România.

Conform datelor preliminare publicate de Buletinul Procedurilor de Insolvență și în baza metodologiei Coface, în primul semestru al anului 2019 s-au deschis 3.058 de proceduri noi de insolvență, în scădere cu 33% față de aceeași perioadă a anului anterior, când s-au deschis 4.562 de insolvențe. În același timp însă, companiile care au intrat în insolvență în perioada analizată au generat cele mai mici pierderi financiare din ultimul deceniu, acest lucru fiind datorat scăderii numărului de companii mari care au intrat în incapacitate de plată.

În ceea ce privește numărul companiilor mari (cu cifra de afaceri peste 0,5 mil. euro) care au intrat în insolvență în perioada analizată, acesta a înregistrat o scădere de aproape 40%, ajungând la 174 de firme insolvente, atingând astfel nivelul minim din ultimul deceniu. Însă investițiile scad, durata de rotație a stocului crește, viteza colectării creanțelor rămâne la un nivel rapid, iar profiturile sunt reinvestite pentru scăderea gradului de îndatorare, aspecte dificile cu care se confruntă aceste companii.

Primele 3 sectoare care înregistrează cel mai mare număr al firmelor aflate în insolvență sunt: comerțul cu ridicata și distribuție (480), sectorul construcțiilor (438) și comerțul cu amănuntul (387).

Din totalul celor 3.058 de companii insolvente în primul semestru al anului curent, 1.529 dintre acestea au depus declarațiile financiare pentru activitatea desfășurată în anul 2018. Rezultatele analizei confirmă faptul că una dintre principalele cauze care au alimentat riscul intrării în insolvență a fost deteriorarea lichidității, care a fost compensata prin extinderea creditului furnizor.

publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/