Studenții din Timișoara, soluție de încărcare a autobuzelor într-un minut

incarcare autobuze electrice timisoara

Un proiect al studenților de la Universitatea Politehnica Timișoara poate revoluționa transportul electric din oraș. Au găsit soluția pentru încărcarea autobuzelor într-un minut.

În contextul în care deja pe străzile Timișoarei circulă noile autobuze electrice, tinerii de la UPT propun o soluție prin care încărcarea bateriilor să se realizez în câteva zeci de secunde.

„Lucrarea tratează, pe de-o parte, un concept modern de stocare a energiei electrice în mijloacele de transport în comun, utilizând supercondensatoare, cu posibilitatea de încărcare rapidă în stații și care permit un număr mult mai mare de cicluri de încărcare-descărcare (durată de viaţă net superioară) față de bateriile clasice”, explică reprezentanții UPT.

Pentru tracțiunea electrică a fost propus un motor inovativ, care utilizează cantităţi reduse de materiale deficitare.

De exemplu, pentru un mijloc de transport în comun de 7 tone, cu 28 de pasageri, timpul de încărcare ar fi de 1 minut.

Simularea funcţionării a fost realizată luând în considerare linia 16 de troleibuz din Timișoara, pe o distanţă de 4,2 kilometri, cu 7 staţii, încărcarea supercondensatoarelor fiind necesară doar la capetele de traseu.

laborator studenti timisoara

„Rezultatele obținute au confirmat viabilitatea propunerii, proiectul dorind să fie și un mijloc de diseminare a rezultatelor obținute către autoritățile locale, o alternativă la actualele tendințe de electrificare a transportului în comun urban”, mai aflăm de la UPT.

Proiectul studenților de la Universitatea Politehnica Timișoara a fost premiat în cadrul competiției „NETZEROCITIES 2023”, ediţia I, organizată de Centrul Naţional de Competenţe și Soluţii pentru dezvoltarea orașelor inteligente neutre climatic de pe lângă Universitatea Politehnica din București.

Echipa care a depus proiectul a fost formată din cei mai tineri reprezentanți ai Departamentului de Inginerie Electrică: ș.l.dr.ing. Dan Hulea (coordonator), as.dr.ing. Adrian Martin, as.drd.ing. Dănuţ Vitan, as.drd. ing. Mihăiţă Gireadă și stud. Florian Baboș.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/