Peste 300 de studenți de la 10 dintre facultățile Universității de Vest din Timișoara au participat la stagii de practică la companii din regiune, în cadrul unui proiect european menit să îi sprijine la început de drum, într-o carieră ce se dorește a fi una de succes.
Criza forței de muncă de pe piața din vestul țării face companiile să își deschidă larg porțile pentru studenți, viitori absolvenți, pe care sunt dispuși să îi pregătească pentru joburile viitorului. Dacă înainte, companiile se așteptau ca locurile vacante să fie ocupate cu tineri absolvenți care să aibă experiență, lucru dificil la terminarea studiilor fără stagii de practică efective, acum lucrurile stau fix invers.
„S-au schimbat foarte mult lucrurile în ultimii 20 de ani, iar cel mai mult s-au schimbat în ultimii 2-3 ani. Evoluția pieței muncii este uluitoare. De când cu pandemia, foarte multe companii s-au digitalizat. Au apărut foarte multe joburi noi care înainte nu erau, deci a apărut nevoia companiilor de a avea angajați și prin prisma acestor nevoi, ele sunt mai deschise să primească în practică studenți. Avantajul unui student care intră, printr-un astfel de parteneriat, în practică este că merge la o companie care își dorește să includă acel student în echipa companiei respective, dacă studentul își îndeplinește rolul de a învăța.”, a declarat Carmen Mazilu, specialist în recrutare și consultanță.
Peste 300 de studenți de la Universitatea de Vest din Timișoara au fost implicați într-un proiect european care a demarat în anul zero al pandemiei prin care au putut face practică la mai multe firme și companii mari din regiunea de vest. Este vorba despre proiectul „Practică de calitate pentru o carieră de succes”, derulat de UVT în parteneriat cu SC GI Group Staffing Company SRL.
160 dintre studenții implicați în acest proiect provin din mediul rural.
„Mi-a deschis viziunea despre piața muncii. Eu am făcut practică la un hotel și am văzut pe ce departament m-aș situa cel mai bine.”, a spus una din studentele care a participat la proiect. „Am putut să învăț lucruri utile pentru a scrie un plan de afaceri cu care am și câștigat un premiu în cadrul proiectului și am putut să îmi construiesc un CV mult mai atrăgător.”, a spus o altă studentă.
Un alt student de la Matematică a făcut practică la Continental. Momentan nu își dorește să și lucreze acolo, scopul lui fiind de a experimenta. Iar un tânăr de la FEEA a fost la BRD, unde a intrat în contact cu munca într-o bancă, marketing, informatică, finanțe sau contabilitate.
Peste 40 de societăți au răspuns pozitiv chemării universității.
„Principalii beneficiari au fost din cadrul Facultății de Economie și Administrare a Afacerilor, Facultatea de Matematică, Sociologie, Drept. Cumva, înscrierea numărului de studenți în cadrul proiectului a urmat structura care există al numărului de studenți la nivelul facultăților. UVT are un sistem de parteneriate pe zona de practică, avem zeci de acorduri pe care le încheiem anual. S-a lansat o invitație pentru acești parteneri și a fost o provocare pentru a ne adapta pandemiei. Au răspuns foarte bine, am găsit împreună soluțiile în care stagiile de practică să răspundă și actualelor proceduri interne ale companiilor, să poată studenții să își desfășoare stagiile de practică de calitate. A fost o relație de comunicare și de muncă împreună, astfel încât studenții să dobândească abilitățile necesare pentru a identifica un loc de muncă în momentul absolvirii.”, a declarat managerul de proiect Flavia Barna, prorector al UVT.
Deocamdată, cei de la Universitatea de Vest nu au un procent exact al studenților care reușesc să se angajeze în primul an de la finalizarea studiilor, în domeniul de activitate în care s-au pregătit. Între studenții practicanți – parte din acest proiect – cei de la UVT speră ca cel puțin 130 să se și angajeze datorită stagiilor de pregătire urmate.
Pe viitor, UVT dorește dezvoltarea unei platforme integrate privind stagiile de practică. Angajatorii parteneri ai UVT vor putea să aducă, astfel, în fața studenților, ofertele lor privind practica, de internship și ofertele privind locurile de muncă disponibile.
Deputatul USR de Timiș, Cătălin Drulă, a ironizat în plenul Parlamentului, unde Guvernul Ciolacu 2 a pimit votul de învestitură. „Dumneavoastră într-o postare și într-un rar moment de sinceritate...
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281