David Borovic împreună cu o echipă de la Facultatea de Arte și Design a UVT a creat Synthesis, o bicicletă hibridă electrică de tip Croazieră, care a fost medaliată cu aur la salonul de invenții din Timișoara.
David Borovic este masterand la Facultatea de Arte și Design a UVT. Proiectul de licență Synthesis (coordonator lector Alexandru Bunii, machetare drd. Alexandru Mihai, machetare Petru Grangure) surprinde tendințele importanței utilizării coerente a tehnologiei de printare 3D, în încercarea de creștere a calității de producție și a spectaculozității estetice permise unui produs de serie.
Synthesis este o bicicletă hibridă electrică de tip Croazieră pentru persoanele adulte. Are un motor electric montat în butucul roții posterioare și un acumulator amplasat în cadrul bicicletei. Bicicleta se poate utiliza atât în mediul urban cât și pentru plimbări scurte de drumeție. Utilizând un sistem fără lanț, bicicleta oferă durabilitate, greutate redusă și un design simplu. Poate fi folosită în mod normal, hibrid sau complet electric, adaptându-se preferințelor utilizatorului. Prototipul a fost realizat și cu sprijinul companiei Symme3D, Timișoara.
Proiectul Synthesis a fost acceptat în cadrul evenimentului național Diploma Show 2023 București și a fost prezentat la Noaptea Cercetătorilor Europeni 2023, eveniment organizat în sediul Nokia Campus Timișoara. În cadrul Salonului internațional de invenții și inovații „Traian Vuia” Timișoara, care a avut loc în 13-15 iunie, a obținut medalia de aur.
„În calitate de designeri, cred că trebuie să deținem controlul asupra procesului de design la nivel conceptual și creativ și, nedorind să fim doar martori ai unui proces automatizat, am adaptat conceptele în încercarea de a profita cel puțin de unele dintre beneficiile procesului de design generativ – forme neconvenționale, consum redus de material – printr-un proces de optimizare a topologiei din care a rezultat estetica specifică. Studenții implicați în pregătirea proiectelor de licență au folosit această tehnică pentru a crea o volumetrie îndrăzneață, complexă, cu suprafețe spectaculos detaliate. Mai multe astfel de propuneri au fost premiate la International Art&Design Competition 2022 – Accademia Riaci, Florența, Italia și două proiecte la care au primit medalii de aur la Salonul internațional de invenții și inovații Traian Vuia Timișoara 2022, pentru propunerea unui limbaj estetic inovator, încorporarea de materiale sintetice, reciclate și/sau biodegradabile și utilizarea tehnologiei de imprimare 3D în creșterea calității producției și a spectaculozității estetice permise pentru producția de serie.”, a subliniat lectorul Alexandru Bunii.