Strategie pe 180 de pagini! Cum se poate rezolva problema gunoaielor la nivelul Lugojului?

gunoi parcare lugoj

Lugojul va dezvolta pe viitor o strategie de gestionare a deșeurilor la nivel local, pentru că ea nu exista la nivel de municipiu și va fi extrem de utilă pe viitor pentru a atrage proiectele cu finanțare europeană.

Recent a fost aprobată strategia de gestionare a deșeurilor la nivel de municipiu. De ce a fost necesară aceasta, se vede cu ochiul liber. În primul rând, o astfel de strategie nu exista la nivelul municipiului. Lugojul nu a avut niciodată o strategie de gestionare a deșeurilor, dar totul a fost în regulă, atât timp cât cantitatea de gunoaie a fost relativ mică. La ora actuală, au apărut noi legi care trebuie respectate, reguli privind amplasarea coșurilor de gunoi stradale, a pubelelor, a centrelor de colectare selectivă, inclusiv a acelor „insule” unde oamenii vor depune deșeurile lângă condominii sau la case.

„Din punctul meu de vedere, nu le știm pe toate. Așa că am apelat la specialiști, care au calculat ce cantități de deșeuri avem la numărul de populație, ce tipuri de deșeuri rezultă, ce nevoi de colectare avem, care este frecvența optimă de ridicare, de câte autogunoiere e nevoie, plus că au apărut niște legi europene în acest domeniu”, a declarat Claudiu Buciu, primarul municipiului Lugoj.

Fără această strategie nu se pot accesa fonduri europene

Această strategie nu este făcută special pentru Lugoj. Ea este corelată cu strategia județeană și cu cea națională, iar Lugojul trebuie să țină cont de cele două, elaborate la un nivel geografic mai mare. Trebuie ținut cont și de faptul că deșeurile municipale au un regim special. Există o asociație de dezvoltare intercomunitară pentru deșeuri (ADID), care la Lugoj se ocupă de colectare prin intermediul firmei Retim, iar aceste activități trebuie sincronizate. Nu în ultimul rând, fără această strategie nu se pot accesa fonduri europene în acest domeniu.

„După întocmirea acestei strategii, am licitat întocmirea de studii de fezabilitate pentru obiectivele cuprinse în ea. De exemplu, tomberoanele din fața blocurilor or să dispară și în locul lor vor fi niște recipienți metalici, îngropați sau supraterani. Aceștia vor fi accesați cu cartelă, doar de către persoanele arondate acestor insule. Documentul recomandă ca la minimum 200 de persoane să existe o astfel insulă de colectare selectivă. Vom începe cu blocurile, apoi vom extinde și la zonele de case”, spune primarul urbei.

Proiect pilot al Retimului pe Lugoj și Timișoara

Colectarea selectivă se va face pe așa numitele fracții. Retimul vrea să înceapă, de la anul, un proiect pilot în Lugoj și Timișoara cu patru fracții – pubelele negre, galbene, pe care deja le avem, albastre – pentru hârtie și carton uscat și maro – pentru resturi alimentare și deșeuri biologice. Poate că unora li se pare prea mult, dar lumea s-a obișnuit deja cu colectarea separată în pubelele negre și galbene.

Aceste insule sunt destul de scumpe, e vorba de milioane de euro și Lugojul nu-și poate permite achiziția lor, din bugetul local. „Pe PNRR noi pute accesa 50 de astfel de insule, iar pe AFM – Administrația Fondului de Mediu, alte 50. Revenind la strategie, noi am identificat 100-120 de astfel de locații în oraș, în zonele de blocuri, unde vom putea amplasa aceste insule. Conexat la ele vor fi și stații de încărcare electrice, cam 60 la nivel de municipiu. Unde vor fi aceste așa zise ghene de gunoi, vor fi și două locuri de parcare dotate cu astfel de stații de încărcare electrice. Noi am dat deja drumul la intabularea acestor terenuri dezmembrate din cele aferente parcărilor, blocurilor și zonelor libere dintre acestea”, precizează Buciu.

Două centre de aport voluntar pentru deșeurile speciale

Pe lângă aceste „insule ecologice”, strategia mai prevede și construirea celor două centre de aport voluntar, despre care s-a mai vorbit în trecut. Potrivit edilului-șef, unul va fi exclusiv pentru oraș, iar celălalt, cuprins și în strategia județeană, va fi comun cu localități din jurul Lugojului. Aceste centre sunt pentru deșeuri mari, voluminoase, pentru sticle, deșeuri ceramice, electronice, medicale, inclusiv animale moarte. Terenurile sunt deja alocate și se fac studii de fezabilitate pentru a spune exact ce vor cuprinde aceste terenuri, clădiri, containere speciale etc. Un centru va fi construit pe strada Bocșei, la ieșire, pe dreapta, acolo unde aruncă Mondialul acuma deșeurile, iar altul va fi pe str. Timișoarei, în spate, la Rompetrol. Ar mai fi un teren disponibil la Centrul Logistic Lidl, în spate.

Nu se știe încă cine va gestiona centrele de aport voluntar. Vor fi, cu siguranță, operatori autorizați de statul român, care vor colecta resturile și de la magazine, de la depozite logistice, conform legii și vor aduce și bani la bugetul local. De activitatea de colectare a deșeurilor se va ocupa, pe bază de contract, tot Retimul, și după implementarea noii strategii.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/