Ștrandul municipal e praf! Un audit efectuat de Primăria Lugoj a scos la iveală probleme grave la ștrandul deschis acum un an

La câteva zile de la preluarea mandatului, Claudiu Buciu, primarul municipiului Lugoj, a solicitat unei societăți profesioniste, care s-a ocupat și se ocupă și în prezent de furnizarea substanțelor necesare funcționării ștrandului, o analiză asupra a ceea ce are de făcut administrația locală pentru ca ștrandul să poată funcționa în continuare și în acest an, dacă o vor permite condițiile de pandemie.

Auditul realizat de firma Cortec Solutions este un document redactat pe 15 pagini, care scoate în evidență numeroase aspecte negative. La ora actuală, acestea sunt incompatibile cu funcționarea în condiții normale a Ștrandului Municipal. Raportul arată că în anii trecuți s-au plătit materiale și echipamente inadecvate sau de calitate inferioară, care s-au deteriorat repede sau nu funcționează.

„La bazinele de la ștrand nu au fost găsite sau nu au fost puse la dispoziție, pentru că nu sunt, cât am căutat și noi în Primărie, fișe tehnice de la producători pentru niciun echipament din ștrand. Nu au fost găsite certificate de conformitate de la producători pentru niciun echipament de acolo. N-au fost găsite sau nu au fost puse la dispoziție certificatele de garanție. Vă reamintesc că societatea Matcon SRL a intrat în lichidare, în faliment și nu mai există la ora actuală”, a declarat primarul Claudiu Buciu.

Bazin cu suprafață mai mică decât cea prevăzută în proiect

Documentul pune în evidență o serie de anomalii. Printre acestea, se numără faptul că bazinele au dimensiuni mai mici decât cele din proiect. De exemplu, bazinul de sărituri botezat „Știuca” are o suprafață de 108,85 mp, iar în proiect suprafața trecută este de 140,10 mp, conform documentației și caietului de sarcini.

Cum societatea Matcon a dispărut, sumele de bani nu pot fi recuperate, eventual doar prin tragerea la răspundere a reprezentanților Primăriei, care au semnat recepția. În context a fost amintită și desfacerea contractului de muncă al directorului Direcției Tehnice și de Investiții din cadrul Primăriei.

Pierderi de apă, în lipsa hidroizolației

Zilnic, la bazinul mare, au fost observate pierderi între 20 și 40 mc de apă, în lipsa hidroizolației prevăzută în documentația de execuție.

„Niciunde nu s-au menționat materialele care au fost folosite la placarea tuturor piscinelor. Cele trei filtre pierd nisip constant, lucru care se poate observa în apă, în jurul diuzelor de refulare. Pierderea poate fi cauzată din două motive: granulația inadecvată a nisipului sau crepine defecte ca urmare a nefuncționalității pompei de recirculare, care are debit de apă mai mare decât filtrul, lucru care a dus la dereglarea crepinelor (n.r. – duzelor folosite la reglarea presiunii apei). În cursul anului 2020, a fost schimbat un set de crepine. Cu acel prilej, s-a constatat că proporțiile și granulațiile nisipului erau inadecvate. Linerul (n.r. – material PVC folosit pentru izolarea piscinelor) nu a fost montat corespunzător. Societatea menționată ne spune că, după standarde, acesta are o grosime mai mică de un milimetru, dar el ar trebui să fie de minimum 1,5 mm, fapt pentru care ne așteptăm ca el să trebuiască să fie schimbat, tot”, a declarat șeful administrației locale.

Râul artificial trebuie închis

Conform raportului, balustradele nu sunt corect ancorate. Nu s-au folosit șuruburi din inox și s-au înregistrat scurgeri de rugină în apă. Scările de acces în piscină nu sunt prevăzute pentru uz public, adică sunt scări destinate unei piscine de casă. În consecință, și acestea vor trebui schimbate.

S-a constatat că jocurile de apă (cascadele) au pompe necorespunzătoare și, din acea cauză, se inundă zona de plajă. La fel, s-au găsit infiltrații dinspre peretele terasei, care aduc substanțe chimice, din beton, în apa piscinei.

Pompele dozatoare de clor și PH nu funcționează corespunzător, iar la bazinul pentru copii, numit „Regina bălții”, sistemul de dozare clor și PH nici nu există.

În lipsa hidroizolației, bazinul mare a început să crape, iar „bazinul pentru copii trebuie placat integral, pentru că 40% din placaj a sărit afară, în urma înghețului și dezghețului, fiind făcut necorespunzător”. Conform raportului, acest bazin a fost placat cu mozaic, kit și adeziv de proastă calitate.

Societatea recomandă închiderea râului artificial, pentru că el a fost acoperit cu o vopsea necorespunzătoare. Se recomandă îmbrăcarea râului cu un liner izolator de 2 mm grosime.

Primarul Buciu a mai precizat că „așteptăm evaluările financiare cu privire la operațiunile pe care trebuie să le facem pentru a pune în funcțiune ștrandul. În funcție de valoarea acestora vom decide dacă punem în funcțiune ștrandul în anul acesta”. Desigur, decizia va fi influențată și de condițiile legate de pandemie.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/