Fostul primar, cel puțin îngrijorat! Curtea de Conturi solicită redeschiderea Dosarului ELBA, care are un prejudiciu de 700.000 de euro

Curtea de Conturi a revenit și solicită în continuare recuperarea prejudiciului de 700.000 de euro din contractul cu concesionarul sistemului de iluminat public din municipiul Lugoj. Practic, prin această acțiune, Curtea de Conturi solicită redeschiderea vechiului Dosar ELBA.

„Cel mai probabil, Curtea de Conturi va face o nouă plângere penală împotriva fostului primar și va urmări recuperarea sumelor de la acesta și de la ceilalți foști responsabili, pentru că ei au spus că nu există prejudiciu. Este vorba despre vechiul dosar ELBA, pentru care s-a emis acum un raport de follow up, adică de urmărire a măsurilor a căror implementare s-a dispus de către Curte. Curtea susține în continuare același lucru, cu dovezi clare, concrete, dar noi așteptăm ce vor spune instanțele. Vom vedea dacă deschid acțiune în instanță, noi așa am înțeles din comunicarea cu dânșii și din raportul întocmit, în care ei își păstrează aceeași poziție. A fost o situație imposibilă, în care Curtea constată un prejudiciu și roagă Primăria să determine în concret acest prejudiciu. Iar Primăria, cea responsabilă de cheltuirea banilor, face o comisie și spune că nu există niciun prejudiciu. E ca și cum ai întreba hoțul dacă a furat și el zice că nu.”, a declarat presei primarul Claudiu Buciu.

Edilul-șef mai susține că: „Primăria se ascundea în spatele unor argumente care nu sunt susținute, dar instanțele vor stabili ce s-a întâmplat și cine va răspunde. A mai fost un proces, dar acesta s-a terminat neclar, cu aceeași dispoziție solicitată de Curtea de Conturi: să se stabilească prejudiciul”.

1000x100 casa brutarului

Reamintim că încă din anul 2014 Curtea de Conturi a sesizat Direcția Națională Anticorupție, considerând că Primăria Lugoj a efectuat plăţi nelegale din fondurile publice. Curtea de Conturi constata atunci un prejudiciu estimat la 3.335.724 de lei (aproximativ 700.000 de euro), în urma unui contract încheiat de municipalitatea lugojeană cu societatea Elba SA. La 25 septembrie 2017, Judecătorii Tribunalului Timiș au respins „ca inadmisibilă” plângerea formulată de Curtea de Conturi a României împotriva soluției procurorilor de neîncepere a urmăririi penale și netrimitere în judecată a primarului Francisc Boldea în „Dosarul Elba”.