Autoritățile din Moldova Nouă spun stop deșeurilor aruncate la voia întâmplării și merg din ușă-n ușă pentru a le vorbi cetățenilor despre colectarea selectivă.
Primăria orașului Moldova Nouă derulează până în 21 aprilie o campanie de informare și conștientizare a cetățenilor privind colectarea selectivă a deșeurilor, întregul demers vizând, în principal, prevenirea abandonării deșeurilor în spații neautorizate.
Demersul administrației locale de la malul Dunării vine în contextul în care aceasta plătește anul amenzi pentru rampele clandestine de gunoi, făcute de cetățenii care depozitează ilegale deșeuri pe domeniul public.
„În fiecare an, administrația publică locală de la malul Dunării se vede nevoită să plătească zeci de mii de lei pentru indiferența și nepăsarea unor cetățeni care creează și alimentează constant apariția rampelor ilegale, în loc să folosească acele sume pentru îmbunătățirea calității vieții și condițiilor de trai de pe raza UAT-ului. De ce? Răspunsul este foarte simplu, din păcate: deșeurile colectate cu zecile de tone din locațiile clandestine costă în plus față de circuitul normal de ridicare a deșeurilor din oraș, reprezentanții unității administrativ-teritoriale nedorind ca pe raza orașului să existe astfel de locuri insalubre, ținând cont de pretențiile ridicate în privința unui mediu curat, dar și a unui oraș, gata să-și promoveze tot ce are mai bun din punct de vedere turistic, promovare care, evident, poate avea un impact pozitiv din punct de vedere economic.”, transmit reprezentanții Primăriei Moldova Nouă.
Campania de informare a cetățenilor demarată de Primăria Moldova Nouă se derulează și cu sprijinul operatorului de salubritate SC Ionela SRL și ADI Intercom Deșeuri. În acest context, echipe mixte, alcătuite din reprezentanți ai celor trei entități, se află în teren, până la sfârșitul lunii aprilie, mergând din poartă-n poartă pentru a le vorbi cetățenilor despre importanța colectării selective a deșeurilor, dar și despre soluțiile și modalităților legale în ceea ce privește debarasarea deșeurilor voluminoase, a deșeurilor provenite din construcții, precum și a celor vegetale.
„Cum în zona de case există un sistem de colectare a deșeurilor municipale compus din pubele și containere separate pentru diferite categorii: recipiente galbene/saci galbeni, compostoare și recipiente negre, trebuie subliniat faptul că orice recipient care conține deșeuri necorespunzătoare va fi etichetat de către operatorul de salubritate ca fiind neconform. Drept urmare, acesta nu va fi ridicat până la viitoarea colectare planificată și numai în cazul în care conținutul recipientelor va cuprinde deșeuri separate, nicidecum amestecate.”, mai precizează reprezentanții Primăriei Moldova Nouă.