Stilul de viață nesănătos – epidemie ucigașă care zguduie omenirea

Alimentația nesănătoasă cauzează 14 milioane de decese, dintre care 1,7 milioane sunt datorate consumului redus de fructe și vegetale. Dr. Andreea Hațegan, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice la Clinicile Medici’s Timișoara, explică de ce este important să avem grijă ce și cum mâncăm.

Fumatul activ și pasiv determină șase milioane de decese. Abuzul de alcool este responsabil pentru 3,2 milioane de decese. Iar sedentarismul este implicat în alte 3,2 milioane de decese. Contextul actual mondial, socio-economic și alimentar, favorizează dezechilibrul dintre aportul caloric crescut și activitatea fizică în scădere, promovând astfel obezitatea și apariția diabetului zaharat de tip 2.”, a spus dr. Andreea Hațegan, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice la Clinicile Medici’s Timișoara.

Diabezitatea este o nouă paradigmă. Termenul „diabezitate” a apărut pe scena științifică din cauza asocierii dintre obezitate și diabetul zaharat de tip 2 – cuplu cu istoric vechi în patologia metabolică, acesta din urmă fiind influențat atât de gradul obezității, cât și de durata evoluției ei. La momentul actual, 10-13% din populația României suferă de diabet zaharat. Diabetul zaharat de tip 2 constituie una dintre primele cinci cauze de mortalitate în numeroase țări occidentale. Peste 75% dintre riscurile atribuite acesteia sunt secundare obezității. Obezitatea constituie principalul factor de risc în apariția diabetului zaharat de tip 2. 80% dintre pacienții cu diabet zaharat de tip 2 sunt supraponderali sau obezi.”, a adăugat medicul.

Obezitatea, în câteva cuvinte „cu greutate”

Obezitatea abdominală este o boală cu prognostic rezervat: scurtarea duratei de viață și mortalitatea sunt corelate cu gradul excesului ponderal. Este unanim acceptat că obezitatea reprezintă un factor de risc pentru numeroase complicații și boli asociate: metabolice, cardiovasculare, respiratorii, gastrointestinale, genitourinare, osteoarticulare, cutanate și chiar psihice. Toate acestea contribuie la reducerea semnificativă a speranței de viață a pacientului obez. În România, prevalența bolii în rândul populației adulte este de aproximativ 20%, iar a supraponderabilității de 30%, ambele fiind în creștere. Mai îngrijorătoare este creșterea dovedită a prevalenței obezității în rândul copiilor, prognosticul fiind cu atât mai nefavorabil, cu cât obezitatea se instalează mai precoce.”, a spus dr. Andreea Hațegan.

Controversata chirurgie bariatrică, cu efecte rapid vizibile asupra întregului metabolism, este intens studiată în ultimul deceniu, ca urmare a efectelor considerate de unii spectaculoase, de alții privite însă cu scepticism și curiozitate. Se remarcă, în ultima perioadă, creșterea numărului de pacienți diabetici operați pentru obezitate: 85% dintre obezii diabetici operați prezintă o remisie a bolii, cu oprirea tratamentului antidiabetic oral sau injectabil insulinic, iar 99% dintre pacienții cu prediabet trec la un profil glicemic normal.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/