Stepanescu nu punea mâna pe șpagă! Scria bilețele și vorbea în șoaptă!

Fostul edil-șef al Reșiței s-a dovedit a fi foarte precaut atunci când era vorba de activitățile sale infracționale și se ferea să pună direct mâna pe vreun ban murdar. O folosea mereu ca intermediar pe Antonia Șandru, designerul care l-a ajutat să-și aranjeze vila din Timișoara!

Spre exemplu, ca urmare a faptului că în data de 19 noiembrie 2014 s-a făcut o primă plată, în cuantum de aproximativ 345.000 lei, în conturile firmei lui Stelian Tăune, câteva zile mai târziu acesta s-a prezentat la primărie şi s-a întâlnit cu Stepanescu. Primarul l-a întrebat dacă totul e în regulă şi dacă i s-a făcut prima plată. Tăune i-a confirmat şi l-a întrebat cum urmează să procedeze, spunându-i că are asupra sa suma de 15.000 lei, atingându-şi sugestiv buzunarul de la piept. Stepanescu i-a spus să se ducă la Timişoara, transmiţându-i că banii urmează să-i remită prietenei sale Antonia, în acelaşi timp ducându-şi un deget la buze şi făcându-i semn afaceristului să nu mai vorbească.

Procurorii spun în materialul de urmărire penală că, în toate ocaziile în care Tăune a discutat astfel de aspecte „sensibile” cu Stepanescu, primarul „a fost mereu deosebit de precaut, ţinând la confidenţialitatea şi caracterul ocult, conspirat al discuţiilor. Permanent, primarul Stepanescu a vorbit şoptit, fiindu-i frică să nu fie interceptate convorbirile în care stabileşte detalii ale acestor înţelegeri pe care le propune, referitor la pretenţia sa de a i se remite procentul de 10 la sută din valoarea contractelor pe care le atribuie în numele primăriei. De asemenea, în mod frecvent Stepanescu obişnuia să scrie pe hârtii sau bileţele ceea ce dorea să-i comunice inculpatului Tăune, după care ştergea cu pixul ceea ce a scris şi prelua înapoi bileţele, pentru a se asigura că nu vor intra în posesia altor persoane şi pentru a le distruge”. Întotdeauna primarul Stepanescu îşi însoţea limbajul şoptit de gesturi elocvente, pentru a rosti cât mai puţine cuvinte care să constituie eventuale probe împotriva sa.

Procurorii mai spun că Antonia Șandru a preluat de la Stelian Tăune banii pentru primarul Stepanescu în mod natural, ca şi cum ar fi fost obişnuită cu o astfel de practică. Totodată, arată că aceasta relaționa cu Stepanescu după niște reguli stricte, care sa-i ferească de necazuri. La un moment dat, primarul se purtase foarte precaut cu Tăune. Acesta din urmă a întrebat-o apoi pe Antonia dacă edilul e supărat pe el, însă prietena primarului i-a spus că, din câte cunoaşte ea, nu are motiv să fie îngrijorat, deoarece Mihai Stepanescu nu este supărat, ci doar precaut. „În acest sens, pentru a sublinia importanţa păstrării caracterului ascuns al discuţiilor şi întâlnirilor, inculpata Antonia Şandru a afirmat că s-a înţeles cu inculpatul Mihai Stepanescu să nu îl sune după ce este vizitată de către inculpatul Stelian Tăune, pentru a evita să intre în atenţia organelor de urmărire penală ori pentru ca acestea să nu poată face o eventuală legătură între vizitarea inculpatei de către persoane interesate de «serviciile» infracţionale ale primarului şi persoana inculpatului Mihai Stepanescu”, s-a reținut în rechizitoriu. Antonia i-a mai spus că, la indicaţiile prietenului ei Mihai, nu-l sună pe acesta la telefon după întâlnirile pe care le are cu el, aceste discuţii purtându-se doar personal.

Primarul a vorbit cu precauție și despre pavarea curții vilei sale din Timișoara. Procurorii spun că, temându-se de o eventuală interceptare a dialogului purtat într-un spaţiu public, a folosit intenţionat un limbaj eliptic, ambiguu, bazându-se însă pe faptul că, fiind familiarizaţi deja cu detaliile problemei, Tăune şi Antonia Şandru vor înţelege exact sensul precizărilor sale. „Concret, inculpatul Stepanescu Mihai încerca să construiască o viitoare apărare în situaţia în care ar trebui să dea explicaţii cu privire la lucrările realizate la imobilul său, apărare ale cărei detalii să fie cunoscute şi susţinute de ceilalţi doi inculpaţi, cu toţii trebuind să susţină împrejurări nereale, respectiv legalitatea realizării lucrării şi plata integrală a materialelor şi manoperei de către inculpatul Stepanescu”, se mai precizează în rechizitoriu.