Stepanescu, Ghiorghioni și Frunzăverde n-au nicio șansă! Ordonanța grațierii nu-i scapă de condamnări!

Nume mari din Caraș-Severin, condamnate în dosare grele de corupție, au așteptat cu sufletul la gură să afle dacă Ordonanța de Urgență pregătită pe șest de Guvernul Grindeanu le va scoate din pușcărie. Penalii rămân însă cu buza umflată!

Guvernul lui Sorin Grindeanu și-a început mandatul cu stângul. Mii de oameni au ieșit în stradă în toată România din cauza ordonanței de urgență privind grațierea condamnaților penal. „Este doar o soluție de moment”, este de părere cunoscutul avocat Cosmin Bolosin, având în vedere că prin grațiere s-ar elibera doar circa 2.500 de locuri în penitenciarele din România. Insuficient! Practic, motivul invocat de PSD și ALDE pentru această grațiere, supraaglomerarea penitenciarelor, nu are nicio susținere. Avocatul explică faptul că o lege a grațierii este necesară, ținând cont că România va trebui să plătească 8 milioane de euro din cauza faptului că nu are suficiente locuri în închisori, dar nu sub forma gândită de PSD și ALDE. În prezent, în penitenciarele din țară se află 28.000 de deținuți pe 18.000 de locuri. Și asta nu e tot.

„Grațierea ar trebui dată de către Parlament ca lege organică pentru a avea 50+1% susținere. Mai mult decât atât, când se dă o grațiere, ar trebui explicat opiniei publice, într-o dezbatere publică, ce efecte ar avea asupra societății și de ce este necesară. Din punctul meu de vedere, este greșită această grațiere, întrucât o grațiere nu se dă pe bază de Ordonanță de Guvern, ci pe lege organică, aceasta să fie votată de Parlament și atunci nu ar mai fi niciun dubiu”, susține Cosmin Bolosin.

Mulți s-au grăbit și, la auzul primelor zvonuri privind legea grațierii, au început să facă liste cu nume sonore ce ar putea ieși de după gratii. Avocatul Cosmin Bolosin a explicat însă pentru expressdebanat.ro că toți cei condamnați pentru infracțiuni de corupție vor rămâne în închisori. Ionesie Ghiorghioni, Mihai Stepanescu sau fostul şef al APIA Caraş-Severin, Romică Anculia, spre exemplu, nu ar beneficia de ordonanța Guvernului Grindeanu, în cazul în care aceasta chiar va fi dată în forma atât de comentată și care a scos oamenii în stradă. Cum nu ar scăpa nici cei condamnați la pedepse neprivative de libertate, cum ar fi fostul președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde.

Bolosin spune că prin aplicarea prevederilor din Ordonanța PSD s-ar face o mare nedreptate, pentru că ar scăpa de pedepse alt gen de infractori. Mai exact, cei care au comis fapte mai puțin grave vor rămâne în continuare după gratii, însă cei care au ucis vor fi grațiați. „Sunt exceptate de la grațiere furtul și înșelăciunea, care sunt infracțiuni patrimoniale. Oamenii stau în închisoare pentru că au furat câteva obiecte sau pentru că au înșelat alți oameni cu sume modice. Sunt infracțiuni cu încadrare de 1-5 ani. În schimb, se grațiază cei care au făcut accident rutier, omoară oamenii și îi lasă în stradă, cu părăsirea locului accidentului, cu încadrare între 2 și 7 ani. Și atunci apare întrebarea: cine constituie un pericol mai mare? Un om care înșeală pe altul sau fură 3 găini, sau unul care lasă un om să moară în stradă? Punctul ăsta de vedere este unul total greșit”, a comentat avocatul.

Un alt aspect care a stârnit nemulțumiri este că cei din închisoare, cu vârste de peste 60 de ani, dar și cei care suferă de boli incurabile se vor bucura de înjumătățirea pedepsei. Grațierea nu îi include însă și pe cei condamnați pentru fapte de corupție, furt, înșelăciune, infracțiuni cu violență, inclusiv omorul, unele infracțiuni de evaziune fiscală sau de contrabandă, indiferent de vârstă.

Ar putea scăpa însă de pedeapsă unii recidiviști. Este vorba de cei care, în prima condamnare, au primit mai puțin de 1 an de închisoare. Aceștia, chiar dacă repetă fapta, se vor putea bucura de libertate. Rămân totuși în vigoare măsurile complementare și alternative, precum și confiscările.

Se dă „verde” abuzului în serviciu!

Un alt demers aberant al noului Guvern ar fi modificarea Codului Penal, consideră specialiștii, un pas care încurajează, practic, abuzul în serviciu, singura condiție fiind ca prejudiciul să nu depășească 200.000 de lei. „Va ieși din Codul Penal infracțiunea de abuz în serviciu. Doar ce va depăși 200.000 de lei va fi infracțiune. Asta este greșit”, susține avocatul Cosmin Bolosin. Este o modificare de care se vor bucura o mulțime de condamnați penal din România. „Toate acele fapte care se află pe rol beneficiază de legea penală cea mai favorabilă, iar dacă această prevedere intră în vigoare, practic urmărirea penală se stopează. Cel în cauză trebuie să meargă pe contestare, în sensul că legea prin care a fost condamnat nu mai este în vigoare, că a apărut o nouă lege, iar pentru cei care se află în procese pentru abuz în serviciu, cu prejudiciu de sub 200.000 de lei, automat procesul penal încetează”, explică Bolosin.

Totuși, abuzul în serviciu nu se poate autodenunța, astfel că, în termen de maximum 3 luni, trebuie să existe o plângere penală în acest sens. După această perioadă, fapta se prescrie. Au apărut modificări și în ceea ce privește denunțul. Acesta nu va mai fi luat în considerare dacă au trecut mai mult de 6 luni de la comiterea faptei.

Și modificările din Codul Penal ar trebui să treacă printr-o dezbatere publică, este de părere avocatul. Ba mai mult, înainte de a face noi modificări, Guvernul ar trebui să se axeze pe textele  deja schimbate, dar care încă așteaptă să fie aprobate. „Sunt nenumărate decizii ale Curții Constituționale care au înlăturat anumite aspecte din Codul Penal, dar nu au fost încă modificate, dar Guvernul se grăbește să modifice alte texte din Codul Penal, fără a schimba textele găsite neconstituționale până în momentul de față”.

În mod paradoxal, susține Bolosin, Ordonanța de Urgență privind grațierea contravine prevederilor constituționale. „Constituția României spune că Guvernul este abilitat să dea ordonanțe, dar nu și pentru grațiere, este art. 73, lit. i din Constituție. Grațierea poate fi individuală sau colectivă, dată de Parlament sau de președintele României”. Avocatul apreciază în concluzie că, în forma actuală, ordonanța de urgență are slabe șanse să treacă.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/