Opțiune nouă pentru absolvenții clasei a VIII-a: parteneriate de studii cu agenți economici din Reșița!

Şcoala duală prinde contur la Reşiţa. O întâlnire tripartită desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute s-a concretizat în stabilirea claselor care vor fi înfiinţate în noul an şcolar, 2017-2018, în baza ofertei de locuri de muncă garantate din municipiu.

Ceea ce părea, pentru mulţi, o speranţă utopică a primarului Nelu Popa este pe cale să devină realitate. Învăţământul profesional şi tehnic din Reşiţa face primii paşi către necesităţile specifice pieţei muncii din zonă.

La întâlnirea iniţiată şi găzduită de Colegiul Tehnic Reşiţa, şi-au trimis reprezentanţi, alături de unităţile de învăţământ interesate, nouă agenţi economici: TMK, UCMR, Plastomet, Spaleck, Prodmec, Electroechipament Industrial, Resita Reductoare & Regenerabile, Voltmax şi Autoliv. Au participat, de asemenea, Mircea Iacob Meilă, inspector şcolar general adjunct, Dalina Rancu, inspector şcolar pentru învăţământul profesional şi tehnic, Luci Peia, consilier local, membru în echipa de implementare a învăţământului dual.

„A fost făcut încă un pas important către școala duală reșițeană: operatorii economici au stabilit de comun acord cu directorii liceelor tehnologice și cu reprezentanții ISJ clasele și calificările pentru care vor fi pregătiți din toamna acestui an absolvenții claselor a VIII-a. Firmele TMK, UCMR, Plastomet, Spaleck, Prodmec, EEI, Voltmax şi RRR sunt interesate să intre în învăţământul dual cu specializări în meseriile de sudor, electrician şi lăcătuş. Iar Autoliv, cu opţiune fermă pentru 28 de locuri pentru confecţioner produse textile şi 10 locuri de mecanic utilaje şi instalaţii în industrie. S-au aprobat în total 6 clase la Colegiul Tehnic pe învăţământ profesional – probabil 4 vor fi pe dual, când se semnează contractele – şi o clasă la Colegiul Tehnic Cărăşan“, a detaliat Luci Peia, care este şi secretarul Comisiei pentru proiecte-programe, activităţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate şi familie, culte, cultură, muncă, protecţie socială şi relaţii externe, din cadrul Consiliului Local al Municipiului Reşiţa.

Anul trecut, reamintim, la iniţiativa preşedintelui comisiei de specialitate din CLMR, liberala Mădălina Chiosa, şi a liderului de atunci al grupului de consilieri locali PSD, Ionuţ Chisăliţă (acum senator), Consiliul Local a adoptat în unanimitate un proiect de hotărâre privind încurajarea tinerilor din afara Reșiței de a urma cursurile unei școli profesionale sau ale unui liceu cu profil tehnic din municipiu. „Ne-am gândit la burse în cuantum de 100 de lei lunar, care să fie acordate pentru elevii de liceu tehnologic și școală profesională. E vorba de burse acordate pentru cazarea elevilor în cămine școlare și masă, acoperirea parțială a cheltuielilor. Ideea este de a atrage elevi din exterior către Reșița“, spunea atunci Mădălina Chiosa. Iar Ionuţ Chisăliţă sublinia în acelaşi context: „Vedem că societățile comerciale din județ suferă din cauza lipsei de oameni care să fi terminat acele școli profesionale. Este un sprijin minim pe care încercăm să-l dăm acestor copii pentru a se îndrepta spre școlile profesionale”.

Şcoala duală reşiţeană îşi propune să devină principalul furnizor de forţă de muncă înalt calificată pentru agenţii economici din municipiu. Absolvenţii clasei a VIII-a care aleg această formă de studiu – în primul an, cu 80% ore de teorie, iar în al treilea an, cu 75% practică – au numeroase avantaje. De la bugetul de stat primesc bursă profesională, de 200 de lei lunar, şi manuale şcolare gratuite. De la bugetul Reşiţei, burse REPOP, în cuantum de 100 de lei pe lună, pentru elevii cazaţi în căminele şcolare ale liceelor din Reşiţa. Şi, cel mai important, de la agenţii economici: loc de muncă asigurat la finalizarea studiilor, burse suplimentare, decontare sau asigurare transport, plată cazare la internat, masă gratuită.

Întrebată dacă poate spune ceva despre bursele puse la dispoziţia elevilor de societăţile comerciale partenere, Luci Peia ne-a declarat: „Cuantumul bursei oferite de firme este cam acelaşi cu cel dat de Stat, respectiv 200 de lei, dar nu este exclus ca în unele situaţii să fie ceva mai mare. Concret, toate beneficiile oferite vor fi incluse în contractul dintre tutore şi agentul economic“.

Planul de şcolarizare pentru anul de învăţământ 2017-2018 trebuie trimis către Inspectoratul Şcolar până la 28 ianuarie, dată-limită. Ar mai fi deci ceva timp pentru anumite ajustări, pozitive doar. În sensul că, la întâlnirea tripartită de săptămâna trecută, au fost prezenţi directorii a două dintre cele trei colegii tehnice reşiţene. Dacă vor rămâne două, promitem să-i alocăm un articol special celui de-al treilea. Sau celei, că acolo avem de-a face cu o doamnă. De Ziua Unirii, am ales să fim însă domni şi noi.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/