Stenograme explozive din biroul președintelui Romeo Dunca

Șeful Consiliului Județean Caraș-Severin a refuzat să vireze vreun leu în conturile firmei familiei Bejeriță, pe care o acuză de mai multă vreme de afaceri necurate cu statul, dar a sfârșit prin a fi luat la bani mărunți!

Mihaela Bejeriță și Romeo Dunca au discutat ceva mai mult de o oră despre relațiile contractuale dintre SC Emiliano Vest și administrația județeană. Chiar în biroul președintelui. Acesta s-a arătat îngrijorat de faptul că lucrarea de aproximativ 20 de milioane de euro pe care firma familiei Bejeriță a câștigat-o la o licitație în urmă cu trei ani, însemnând modernizarea a circa 40 de kilometri de drum județean, Rusca – Cornereva – Plugova, ar putea să nu fie finalizată la termen. Adică până în 31 decembrie 2023. „Lucru care înseamnă să aducem bani de acasă! Avem trei ani, noi stăm cu banii în cont și nu am început lucrarea”, a subliniat Dunca. De aici au început discuțiile, pe alocuri, halucinante, dar s-a ajuns și la alte lucrări făcute de Emiliano Vest, lucrări contestate de președintele CJ. Cele mai importante pasaje sunt redate în stenogramele ce urmează:

Mihaela Bejeriță: Avem recepții din octombrie, avem facturi neplătite, am făcut adrese către Direcția de Drumuri Județene, s-a lucrat pe drumuri după ce noi am avut amplasamentul predat. În momentul în care se predă amplasamentul, oricine altcineva intervine este ilegal. După ce s-a predat amplasamentul către noi s-au executat lucrări la canalizare și apă.

Romeo Dunca: Credeți-mă că știu, sunt în cunoștință de cauză. Există o serie de lucrări, toate sunt întârziate.

Mihaela Bejeriță: Nu, niciuna, vă rog să-mi dați un exemplu de lucrare întârziată. Vă rog frumos să-mi dați documente, să-mi arătați o lucrare întârziată. Una, una singură, nu mai multe! Nu avem nicio lucrare întârziată. La ultima lucrare, ranforsare Teregova, am făcut notificare de finalizare lucrări din noiembrie, suntem în ianuarie și nu a fost nimeni capabil să facă o comisie de recepție. Din noiembrie! Înțelegeți?! Nicio lucrare nu e întârziată. Vă rog să solicitați documente și să-mi arătați o lucrare întârziată. Una singură!

Romeo Dunca: Suntem pregătiți, căutăm soluții cu juriștii să reziliem niște contracte păguboase pentru Consiliul Județean.

Mihaela Bejeriță: Chiar vă rog.

Romeo Dunca: Ca să știți, asta căutăm acum. Faptul că există justificări și hârtii care vă apără…

Mihaela Bejeriță: Repet, nu există niciun fel de hârtie și de justificare. Lucrările noastre sunt finalizate, dar considerăm că e rea voință din partea Direcției de Drumuri. Dacă dvs. aveți o factură de încasat pentru niște lucrări executate, că doar ați fost antreprenor, și nu încasați banii de la partenerul dvs. de afaceri, ce credeți despre el?! Care vă tot amână, care ba a avut coronavirus, ba mai verifică documente… Luni de zile! Când el trebuia să-și îndeplinească obligația conform legii și conform contractului.

Romeo Dunca: Eu vreau să vă spun un lucru. O să analizăm detaliile la fiecare și o să le primiți scris, punctual. O să explicați de ce anumite lucrări au fost avizate și nu există toate documentele, pentru că orice plată care nu a fost făcută se datorează faptului că lista de documente obligatorii nu există.

Mihaela Bejeriță: În momentul în care se face o recepție, toate documentele sunt prezentate. Că ele ulterior sunt pierdute…

Romeo Dunca: Dacă ar fi existat documente.

Mihaela Bejeriță: Eu nu cred că ar trebui să venim aici și să facem supoziții.

Romeo Dunca: Nu facem supoziții.

Romeo Dunca: Vizavi de această lucrare sunteți într-o oarecare culpă, da?! Sau îmi spuneți că și aici sunteți perfectă.

Mihaela Bejeriță: Din punctul meu de vedere, al constructorului, chiar sunt perfectă. Ce vină am eu ca și constructor în acest moment?! Eu încep lucrările când se dă ordinul de începere pentru execuție lucrări. Nu am ordin până acum!

….

Romeo Dunca: Eu consider că ar fi oportun să vă gândiți ce se întâmplă dacă nu veți putea duce această lucrare la capăt.

Mihaela Bejeriță: Cum adică?

Romeo Dunca: Adică dacă la 31 decembrie 2023 lucrarea nu va fi finalizată.

Mihaela Bejeriță: Fiecare o să-și asume obligațiile din contract. Dacă lucrarea nu s-a finalizat din culpa constructorului, constructorul va plăti penalități conform contractului, dacă nu s-a finalizat din culpa proiectantului, va plăti penalități acesta, dacă nu s-a finalizat din culpa beneficiarului, va plăti beneficiarul. Totul este foarte bine reglementat, atât de lege, cât și de contract.

Romeo Dunca: Deci în momentul când eu constat, aflu, sunt informat că aveți datorii la stat pe care nu le-ați…

Mihaela Bejeriță: Dacă vreți, vă dau certificat fiscal acum, vreți să vi-l arăt?!

Romeo Dunca: Doamnă, nu-mi arătați certificatul fiscal, eu știu că sunteți cu datorii la stat.

Mihaela Bejeriță: Îmi pare foarte rău, nu aveam cum participa la licitații dacă aveam datorii.

Romeo Dunca: Doamnă, aveți eșalonări.

Mihaela Bejeriță: Eșalonarea nu apare în certificatul fiscal pentru că reprezintă un comun acord reglementat de lege.

Romeo Dunca: Dvs. vreți să-mi explicați că vă antamați la o lucrare de 20 de milioane de euro și nu reușiți…

Mihaela Bejeriță: Dar nu e problema dvs. dacă eu consider că pot plăti acum sau nu, eu nu v-am întrebat de datoriile pe care le aveți la toată lumea. Nu v-ați plătit datoriile față de mine. Dacă v-ați achita datoriile, avem 1,2 milioane pe Teregova, încă un milion pe lotul patru, eu mi-aș plăti datoriile la stat. Eu plătesc TVA din cauza dvs. pentru că nu v-ați achitat datoriile la termen. Dacă erau plătite facturile conform termenului scadent, conform contractului, eu nu aveam datorii la stat!

Romeo Dunca: Doamnă, eu nu…

Mihaela Bejeriță: Nu, nu, ați deschis discuția, vă rog s-o finalizăm. Un milion și ceva am doar TVA. Haideți să facem un calcul la toate facturile!

Romeo Dunca: Doamnă, eu v-am acceptat factură pentru șase centimetri de asfalt și am găsit în lucrare trei!

Mihaela Bejeriță: Îmi pare foarte rău pentru dvs., la data respectivă, când s-a întocmit comisia de recepție, în fața tuturor, nu în fața mea, s-au luat carote din asfalt și au avut 6 cm. Poate că și dvs. sunteți într-o găleată cu cineva dacă veniți acum, ulterior recepției, și îmi spuneți că, de fapt, nu e grosimea la asfalt.

Romeo Dunca: Adică carotele pe care le-am făcut noi nu sunt reale?

Mihaela Bejeriță: Eu nu știu de unde le-ați făcut.

Romeo Dunca: În lucrarea dvs., sunt obligat să fac carotele unde spuneți dvs.?!

Mihaela Bejeriță: Nu sunteți obligat, sunteți obligat să chemați constructorul, pentru că la momentul ăsta, cât timp nu ați plătit facturile, nu aveați dreptul să intrați în lucrare.

Romeo Dunca: Doamnă, chiar credeți că eu sunt prost?!

Mihaela Bejeriță: Cred că dvs. aveți o problemă personală, deși în momentul în care aveți funcția de președinte ar trebui problemele personale să le lăsați și să vă îndepliniți strict funcția de președinte și să aveți în vedere bunăstarea tuturor locuitorilor județului. Eu cred că dvs. ați venit cu niște idei dinainte și acum le puneți în practică.

Romeo Dunca: Adică credeți că eu am mers și am luat din stratul de asfalt.

Mihaela Bejeriță: Eu cred că ați făcut intenționat, eu nu am fost de față, nici nu știu de unde le-ați luat, poate nici nu le-ați luat din sectorul lucrat de noi.

Romeo Dunca: Deci, doamnă, dvs. aveți un tupeu maxim dacă contestați carotele pe care le-am luat.

Mihaela Bejeriță: Nu le-ați luat conform legii!

Romeo Dunca: Adică eu, ca beneficiar, nu pot să fac o carotă unde vreau eu?!

Mihaela Bejeriță: Atâta vreme cât nu ne înștiințați și nu ne spuneți motivele pentru care considerați că ar trebui, nu.

Romeo Dunca: Nu, nu pot?!

Mihaela Bejeriță: Nu! Ați luat carote la o lună jumate după recepție? Ați hotărât dvs.?!

Romeo Dunca: Am hotărât pentru că cred că furați!

Mihaela Bejeriță: Serios?! Ar trebui să mergem la toate societățile la care dvs. ați făcut amânări, care sunt depășite de termen, să ne înțelegem, să vedem de ce sunt depășite termenele și să mergem pe lucrările pe care le considerați bune și să luăm carote. Așa ar fi echitabil și corect.

Romeo Dunca: Eu am constatat că lipsește din stratul de asfalt.

Mihaela Bejeriță: Noi am făcut față de suprafața prevăzută în contract mai mult, dacă am fi vrut să furăm, ar fi trebuit să avem o suprafață mai mică, nu mai mare. Nu vi se pare corect? Am solicitat vreun leu în plus?! Există anumite proceduri pe care toată lumea trebuie să le îndeplinească. Domnule Dunca, nu puteți spune tuturor că sunt hoți!

Romeo Dunca: Nu, dvs. vă spun doamnă, că în acea lucrare în loc de 6 cm sunt 3!

Mihaela Bejeriță: Trebuia să chemați un expert, nu dvs.

Romeo Dunca: Sunteți dispusă să încercați să căutați o altă companie care să vă susțină și să garanteze că această lucrare se va termina la timp?! Eu vă întreb, așa frumos. Eu am temerea că nu o veți încheia la timp, vreau să preîntâmpin asta. Sunteți dispusă să căutați sau să vă ajutăm, să căutăm împreună?

Mihaela Bejeriță: Ne dați dvs. o firmă?!

Romeo Dunca: Nu vă dau eu nicio firmă, nu vă dau.

Mihaela Bejeriță: Mă gândeam că poate ne faceți o sugestie.

Romeo Dunca: Nu vă făceam nicio sugestie, aș putea să vă ajut să căutăm o firmă care să poată să garanteze cu bani cash că poatre duce această lucrare la final.

Mihaela Bejeriță: Din cauza dvs., noi nu avem achitate datoriile la stat achitate!

Romeo Dunca: Din cauza mea?!

Mihaela Bejeriță: Exact!

Romeo Dunca: Eu sunt aici din octombrie, aveți datorii mai vechi de 6 luni la Finanțe.

Mihaela Bejeriță: Nu, nu avem, chiar nu avem și vă rog frumos să vă susțineți afirmația. TVA de plată pe care îl avem este din facturile dvs. din octombrie care nu au fost plătite.

Romeo Dunca: Aveți datorii vechi de șase luni.

Mihaela Bejeriță: Nu avem așa ceva, dar nu e problema dvs. Atât timp cât am mers la licitații, ne-am asumat anumite obligații. Ca să facem ceea ce spuneți dvs. am schimba condițiile de licitație și oricine ar putea să ne conteste că am schimbat substanțial criteriile de calificare.

Romeo Dunca: Eu nu v-am chemat să vă ard într-un mod sau altul, dacă dvs. ați greșit, cu siguranță o să plătiți. Dacă aveți dreptate, o să plătim noi. Eu am o emoție reală că vom rămâne ca proștii cu bani.  Eu nu am mai auzit până să vin în județul Caraș-Severin că există o firmă care poate să nu aibă evidență contabilă pe ultimii patru ani!

Mihaela Bejeriță: Greșit, domnule Dunca!

Romeo Dunca: Păi eu am citit procesele verbale.

Mihaela Bejeriță: Dacă vreți să știți, alea erau confidențiale.

Romeo Dunca: Nu erau confidențiale, e părerea dvs. Eu am citit că dvs. nu ați depus bilanț contabil timp de patru ani.

Mihaela Bejeriță: Nu e adevărat, bilanțul este informativ, datoriile se evidențiază prin Declarația 100.

Romeo Dunca: Nu le-ați depus!

Mihaela Bejeriță: Nu e adevărat, dacă nu le-am fi depus, dacă nu se depune decont trei luni, o societate e declarată inactivă!

Romeo Dunca: Eu cred că la dvs. există un risc real să nu puteți încheia aceste lucrări.

Mihaela Bejeriță: Există un risc real atât timp cât nu se plătesc lucrările executate. Prima dată să vă îndepliniți obligațiile de plată și după aceea discutăm, ok?!

Romeo Dunca: Bine, doamnă.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/