„Să dispară stigmatul că pădurarul e hoț!”

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Noul director al Direcției Silvice Caraș-Severin, Ștefan Stănescu, a acordat un interviu, în exclusivitate, reporterilor „Express de Banat”. Acesta a vorbit despre dificultățile cu care se confruntă angajații instituției și Direcția Silvică, dar și despre prioritățile pe care le are în calitate de director.

 Domnule director, care sunt prioritățile pe care le aveți, în calitate de director al uneia dintre cele mai importante instituții din județ?

În principal, prioritatea numărul unu este să fiu un bun manager. Asta înseamnă să realizez punct cu punct, sarcinile pe care trebuie să le îndeplinesc, prin bugetul de venituri și cheltuieli, pentru că salarizarea noastră depinde de acest aspect. Avem stabilite criterii de performanță, pe anumite realizări, care dacă nu sunt îndeplinite, oamenii riscă să nu își primească salariul. În plus, dacă nu le-ai realizat, riști să rămâi fără funcție, pentru că și politica merge până la un punct. Am preluat conducerea Direcției în luna iunie, nu pot să spun ce a fost în urmă, dar de acum înainte trebuie să realizez pas cu pas programarea făcută de Regia Națională a Pădurilor.

Are Direcția Silvică profit din masa lemnoasă pe care o valorifică?

Ceea ce pot să vă spun este că trebuie să punem în valoare masa lemnoasă din Caraș-Severin. Asta înseamnă să marcăm arborii, ca să putem să îi vindem la licitații. Programele noastre la nivel de 2012 prevăd tăierea a 817.000 mc de masă lemnoasă, dar de obicei nu există atâta desfacere pe piața din Caraș-Severin. Noi ne situăm în jurul valorii de 600.000 de mc. Ca să tăiem masa lemnoasă, trebuie să facem licitațiile, care au loc la nivelul Direcției Silvice.

Are instituția pe care o conduceți dotarea necesară pentru exploatarea masei lemnoase?

Avem tafuri, suntem dotați cu echipamentul care trebuie. Există, totuși, o problemă, care este destul de mare. Utilajele pe care le folosim, cu excepția a șase mașini de transport de masă lemnoasă care sunt cumpărate acum 3 sau 4 ani, sunt vechi. Anul acesta, am reușit prin programul de investiții să cumpărăm 5 tafuri și alte 5 utilaje, care vor veni într-o lună sau cel mult două, astfel încât să dotăm unele ocoale silvice care au potențial de masă lemnoasă. Pentru mine, este important să dotez instituția cu utilaje noi și performante pentru exploatările forestiere.

Cât de importante sunt împăduririle în Caraș-Severin?

Lucrările de îngrijire și cele de împăduriri sunt foarte importante. Noi nu putem tăia pădurea cum vrem, ci totul este programat la metru cub, prevăzut prin Codul Silvic, care ne impune cât să tăiem. În ce privește plantările, acestea sunt importante pentru evitarea alunecărilor de teren. Anul acesta am plantat pe o suprafață de 164 de hectare, cu depășire, chiar, pot spune la acest moment.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Fac față drumurile forestiere din județ transportului de masă lemnoasă?

Noi trebuie să asigurăm și transportul masei lemnoase de la pădure și până la depozite, ceea ce înseamnă drumuri forestiere. În Caraș-Severin, acestea sunt o problemă în sensul că traseele au fost proiectate în anii 79-80, pentru mașini de tonaj mic. Acum, noi vrem ca aceste drumuri, în loc să țină 20 de tone, să susțină 60 de tone pe mașină. În acest sens, avem un program de investiții, nu foarte mare, dar destul de consistent. Vizează reabilitarea unor drumuri sau accesibilizarea lor.

În Uniunea Europeană, se marșează tot mai mult pe certificarea pădurilor, în ce stadiu se află județul Caraș-Severin, la acest capitol?

Se acordă un certificat internațional, care arată că pădurea nu e poluată, nu este radiată, deci este foarte bună și nu are efecte negative asupra sănătății umane. Certificarea aceasta trebuie să însoțească lemnul, astfel încât să demonstreze că sănătatea omului nu e pusă în pericol. În momentul de față, suntem în proces de certificare, însă mai sunt mici retușuri de făcut la celelalte direcții silvice din țară, care nu au îndeplinit toate criteriile. Certificarea se realizează în bloc și trebuie să fim toate în același punct atunci când obținem documentul despre care mă întrebați.

 

Ce ați dori să schimbați la instituția pe care o conduceți?

Aș vrea să fac, dacă este posbil, să dispară stigmatul că „pădurarul e hoț”. Părerea oamenilor nu este una dintre cele mai bune. Este însă, o chestiune de timp și de mentalitate! Inclusiv la atitudinea unora dintre pădurari trebuie lucrat pentru că din cauza unuia care greșește sau încalcă legea, toți sunt catalogați la fel. Încep prin a le oferi exemplul meu!

 

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/