„Nu se exploatează masă lemnoasă, fără aprobare!”

Stiri Timisoara si Resita banner cu energie geotermala

Direcția Silvică a județului a primit zilele trecute un control din partea Gărzii de Mediu București, după ce în Caraș-Severin ar fi apărut suspiciuni că s-ar exploata masă lemnoasă dintr-o rezervație din zona Văliug-Semenic.

Ștefan Stănescu, directorul Direcției Silvice a județului explică faptul că în Caraș-Severin nimic din ceea ce s-a tăiat nu a s-a făcut fără aprobare de la instituțiile superioare, însă într-adevăr în zona Văliug ar exista o situație de excepție, dar al cărei mod de exploatare a fost stabilit de Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice București.

„Este vorba despre rezervația Berzevița, care se află într-o situație specială de exploatare. Potrivit verdictului dat de instituția reponsabilă, anual trebuie tăiat circa 10-12 la sută din masa lemnoasă, pentru realizarea tratamentului  aprobat de Institutul din București. Într-un cuvânt, controlul pe care l-au făcut cei doi reprezentanți ai Gărzii de Mediu din capitală s-a referit tocmai la verificarea avizelor pe care noi le avem”, a declarat Ștefan Stănescu, directorul Direcției Silvice.

Acesta a adăugat că Berzevița ar fi singura rezervație cu statut special, întrucât deși în județ există și alte parcuri naționale, în niciunul dintre acestea nu se taie vreun metru cub de lemn pentru că orice acțiune de acest fel ar avea impact negativ asupra mediului.

Stiri Timisoara promovare banner maxagro Stiri cu Muzeul din Timisoara

Circuitul avizelor
Ca să explice faptul că în rezervația Berzevița nu există tăiere ilegală de masă lemnoasă, șeful Direcției Silvice a explicat circuitul actelor care preced orice exploatare. „Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice București oferă soluția tehnică la tratament. Ulterior, aceasta vine la Direcția Silvică, ajunge la ocoale, se aprobă de directorul Parcului Național, care verifică amplasarea suprafeței care urmează să fie exploatată. Abia apoi se trece la tăierea efectivă. Noi am trecut de toată această procedură. Trebuie să mai subliniez că deși Institutul este în subordinea Ministerului Mediului, noi vom cere un aviz suplimentar de la forul superior, ca să nu mai existe loc de comentarii”, a subliniat Ștefan Stănescu.

Referitor la descinderi, acesta a declarat că nu privesc instituția domniei sale, pentru că acestea vizează agenții economici care vând masă lemnoasă la negru și nu lemn exploatat ilegal.

Stiri si Publicitate, joburi in Timisoara si Resita STPT job 1000x200 Stiri si Publicitate in Timisoara si Resita 1000x100 edb
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/