Steatoza hepatică sau ficatul gras: cauze, tipuri și evoluție

ecografie

Ficatul este cel de-al doilea cel mai mare organ din organismul uman. Funcțiile lui sunt complexe, însă în principal procesează alimente și băuturi pentru a obține nutrienți, stochează energia și filtrează substanțele toxice pentru organism.     

Steatoza hepatică, cunoscută și sub denumirea de încărcarea grasă a ficatului, apare în urma acumulării de grăsimi în celulele hepatice. Există două tipuri principale de încărcare grasă a ficatului: non-alcoolică și alcoolică, numită și steatohepatită alcoolică.

Încărcarea grasă non-alcoolică afectează aproximativ un sfert din populație, iar cauza care stă la baza apariției acesteia este necunoscută.

„Cercetările au arătat că este mult mai răspândită în rândul persoanelor cu anumiți factori de risc: nivelul crescut de colesterol sau trigliceride, obezitatea, în special depunerea de grăsime pe abdomen, sindromul metabolic, sindromul de ovar polichistic, apneea în somn, diabetul zaharat de tip 2, hipotiroidismul și scăderea rapidă în greutate. Alți factori care determină încărcarea grasă non-alcoolică sunt: statusul nutrițional – hipernutriție sau malnutriție severă, nutriția totală pe cale parenterală, dieta prin înfometare, unele medicamente precum amiodarona, tamoxifen, metrotrxat sau corticosteroizi, dar și expunerea la substanțe toxice”, a explicat asistent universitar Dr. Maria Cerbu, medic primar Boli Infecțioase la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

Și încărcarea grasă alcoolică are o serie de factori favorizanți: consumul minim de alcool de 40-80 grame pe zi, timp de 10-12 ani și predispoziția genetică a alcoolismului prin producerea de enzime implicate în metabolizarea alcoolului.

„În mod normal, steatoza hepatică este o boală silențioasă, asimptomatică sau cu simptome puține, precum oboseală, durere sau disconfort în abdomenul superior și scăderea apetitului. Încărcarea grasă poate progresa în patru stadii: simplă, atunci când grăsimea acumulată în exces în ficat nu este dăunătoare dacă nu progresează, steatohepatică, atunci când pe lângă excesul de grăsime apare și inflamația ficatului, fibroza – datorată persistenței inflamației și care produce cicatrici locale, dar funcția organului este păstrată și ciroza, ultimul stadiu în care cicatricile din ficat sunt extinse și afectează funcționarea normală a acestuia”, mai spus medicul.

Diagnosticul steatozei hepatice presupune consult medical, investigații biologice și imagistice.

„Steatoza hepatică nu are un tratament specific. Pentru îmbunătățirea stării de sănătate sunt prioritare schimbările în stilul de viață. Se recomandă reducerea sau abstinența la consumul de alcool, dietă cu puține calorii, bogată în fibre și cu conținut scăzut de sare și grăsimi saturate care se găsesc în carnea roșie, reducerea consumului de alimente prăjite, carbohidrați rafinați precum dulciuri, orez alb, pâinea albă. Se recomandă mișcarea fizică zilnică, cel puțin 30 de minute și consumul de apă pentru hidratarea organismului”, a mai explicat medicul.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/