Din cauza salariului de stat, dat cu zgârcenie, profesorii cărăşeni îşi vând cunoştinţele pe sume cel puţin duble, ca să trăiască decent. Foarte puţini dintre ei însă dovedesc acest lucru în acte.
Odată cu începerea celui de-al doilea semestru de şcoală s-a dat startul şi meditaţiilor, lucru care fentează deseori statul român. Elevii recurg la ele pentru că nu sunt mulţumiţi de ce li se predă la clasă sau pentru că programa de liceu nu „se pupă“ cu cea cerută de anumite facultăţi. Părinţii le acceptă pentru liniştea conştiinţei, iar profesorii pentru rotunjirea venitului sau, mai bine zis, dublarea ori triplarea salariului dat cu zgârcenie de stat.
De la an la an, mai ales în preajma Bacalaureatului ori a admiterii la facultate, meditaţiile se scumpesc, însă numărul celor care le declară la Administraţia Financiară bate pasul pe loc. Din păcate, profesorii care fac pregătire suplimentară cu elevii sunt foarte puţini – sub 0,7% din numărul total al celor care predau la clasele I-XII. În judeţul Caraş-Severin, din cele aproximativ 6.000 de cadre didactice, doar 10 sunt înregistrate la Finanţe în această perioadă.
,,La nivelul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Caraş-Severin sunt înregistraţi zece profesori care obţin venituri suplimentare din meditaţii. Dintre aceştia, şase sunt din Caransebeş, trei din Reşiţa şi unul din Oţelu Roşu. Profesorii sunt rugaţi ca până pe 25 mai 2014 să vină să îşi declare aceste venituri. În mod normal, toate veniturile obţinute din activităţi lucrative sunt impozabile, dar rămâne la latitudinea acestora să şi le declare sau nu. Până la urmă, ei vor suporta consecinţele”, a precizat Zlatia Cocar, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Caraş-Severin.
Învăţătorii, în categoria dascălilor pentru meditaţii
În categoria celor mai solicitaţi dascăli pentru meditaţii, respectiv a profesorilor de limba engleză, matematică, limba română, au intrat, în ultimii ani, şi învăţătorii. Tot mai ocupaţi cu seviciul sau cu afacerile, părinţii cu dare de mână, şi nu numai, apelează la un învăţător care să supravegheze copiii pentru efectuarea temelor încă din clasa I. Chiar dacă mai puţin, mai sunt solicitaţi pentru meditaţii şi profesorii de limba franceză, economie, istorie sau geografie, fizică sau chimie.
Ora de matematică, jumătate de milion
Deşi orele de la şcoală ar fi trebuit să fie suficiente pentru elevi, aceştia apelează şi la meditaţii particulare, mai ales cei care se află în clasele terminale de gimnaziu şi liceu. ,,Fac ore suplimentare din clasa a şasea, pentru că nu mă descurcam suficient de bine la matematică, iar acum, fiind în clasa a opta, am nevoie pentru examen. La matematică plătesc pentru două ore 50 de lei, iar la limba română 30 de lei”, a declarat o elevă de la Liceul Teoretic ,,Traian Vuia” din Reşiţa.
,,Iau meditaţii la română şi matematică pentru că vreau să mă sigur sută la sută că sunt pregătită pentru examenele ce vor urma. Vreau să mă perfecţionez mai ales pe ramura geometriei. De aceea fac matematică două ore în plus, pe săptămână, şi plătesc 50 de lei”, a spus calmă o altă tânără din aceeaşi instituţie de învăţământ.
Cu toate că lucrurile par liniştite la capitolul „meditaţii”, profesorii sunt obligaţi să declare la stat ceea ce fac, în vederea impozitării, însă cei mai mulţi nu o fac, pentru că nu stă nimeni să-i verifice. Pe de altă parte, ar mai fi faptul că aceştia nu cunosc procedura şi spun că nu pot preconiza cât pot câştiga dintr-un an de meditaţii, pentru că nu se pot baza pe toţi elevii.
FOTO: revistablogurilor.ro