Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Caraș-Severin, Petru Buzzi, a făcut praf Statul Român, despre care spune că, prin instituțiile sale, condamnă la subdezvoltare o zonă fabuloasă dată de Dumnezeu!
Prezent la Moldova Nouă la invitația primarului Adrian Torma, care a inițiat un proiect adresat și altor primării, instituții și ONG-uri, în vederea creării strategiei pentru dezvoltarea durabilă a turismului în Clisura Dunării, Buzzi a luat la rând instituțiile statului care interzic dezvoltarea zonei și, implicit, o viață mai bună pentru locuitorii de pe malul fluviului. Despre piedicile puse de reprezentanții Statului Român au vorbit și Adrian Torma sau primarul comunei Berzasca, Petru Furdui, dar șeful Camerei de Comerț a tras niște concluzii mult mai dure. „Colaborarea nu prea există între administrație și instituțiile statului. Cea mai mare frână împotriva dezvoltării Clisurii Dunării este statul român. A fost și rămâne statul român. Aduceți-vă aminte de Drumul Național Orșova – Moldova Nouă. Nu e terminat nici acum. Spunea primarul Torma că avem Dunărea. Eu nu cred. Dunărea nu este a comunităților locale de pe Clisură, este a Satului român, a parcurilor, a siturilor Natura 2000, a ONG-urilor. Ca să putem dezvolta Clisura Dunării avem nevoie de alte reglementări. Nu Parcul Național ar trebui să administreze Clisura Dunării, ci administrațiile locale. Parcul ar trebui să se subordoneze administrațiilor locale. Abia atunci vom putea dezvolta zona”, a spus Buzzi.
Acesta a arătat cu degetul și înspre reprezentanții Parcului Natural Porțile de Fier, prezenți la eveniment, care sunt preocupați doar să conserve locuri minunate la care însă au acces prea puțini turiști. Și asta pentru că nu permit absolut niciun fel de investiții, iar atunci turiștii nu prea au motive să vină în zonă. Asta în condițiile în care, spune Buzzi, se poate face turism și în același timp să fie protejată biosfera.
„Ostrovul este și el al Parcului Natural Porțile de Fier. Parcul ce poate să facă pe Ostrov?! În România, omul trebuie să devină animal ca să fie băgat în seamă!”, a fost concluzia lui Petru Buzzi care a primit aplauzele celor din sală.
Marian Jiplea, directorul Parcului Natural Porțile de Fier, și-a manifestat deschiderea spre o colaborare cu administrațiile locale, existând șanse reale ca pe Ostrov și în Clisura Dunării, partea de Caraș-Severin, să putem vorbi cât de curând despre turism adevărat.