Statul român exportă forță de muncă și apoi plânge după ea! „Noi nu putem fi de acord cu o astfel de rețea”

ciprian dragomir
1000x100 Cuib de vise 1000x100

Rețeaua EURES, cea care facilitează angajarea românilor în străinătate, fiind un serviciu de stat, face de fapt un deserviciu României, care duce lipsă de forță de muncă, este de părere Ciprian Dragomir, reprezentantul Sucursalei Concordia din Caraș-Severin.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Caraş-Severin, prin intermediul compartimentului EURES (European Employment Services – reţea de cooperare constituită din serviciile publice de ocupare şi alți membri şi parteneri EURES – sindicate, patronate, firme private de plasare, instituții de învățământ etc, coordonată de Comisia Europeană), oferă gratuit servicii de informare, consiliere şi mediere, atât angajatorilor, cât şi solicitanţilor de locuri de muncă interesaţi de piaţa europeană a muncii.

De la începutul acestui an, 39 de cărășeni, dintre care 7 femei, s-au arătat interesați să plece la muncă în străinătate prin rețeaua EURES. Situația a fost prezentată săptămâna trecută, în cadrul Comisiei de Dialog Social derulată la Prefectura cărășeană, de către Mitrică Ramaian, inspector superior EURES.

Existența acestei rețele, susținută de statul român, îl nemulțumește pe Ciprian Dragomir, reprezentantul sucursalei Concordia din Caraș-Severin și totodată directorul general al TMK Hydroenergy Power.

„Cu tot respectul pentru munca pe care o prestați acolo, știu că vă îndepliniți atribuțiile din fișa postului, noi nu putem fi de acord cu o astfel de rețea, cu un astfel de proiect. Este un deserviciu pentru statul român, pentru economia românească. Este incredibil cum noi, ca stat, încurajăm forța de muncă să plece din România! După ce am investit în sistemul de educație, acum să fim furnizor pentru statele occidentale. Noi dacă nu avem forță de muncă, din Europa sigur nu ne vine să ne ocupe locurile de muncă. Ce avem, toți sunt din țări extracomunitare, vin din țări asiatice, africane. Noi suferim de o lipsă acută a forței de muncă și în paralel cu chestiunea aceasta, statul încurajează exportul de forță de muncă. Este un paradox. Practic suntem folosiți ca stat să fim furnizori pentru alții.”, este de părere Ciprian Dragomir.

Părerea nu este împărtășită de Marian Apostol, președintele filialei Caraș-Severin a CNS „Cartel ALFA”. Acesta consideră că oamenii trebuie să aibă libertatea de a alege unde să muncească, iar dacă statul român vrea să îi țină acasă, atunci să le ofere veniturile potrivite.

STPT job 1000x200

„E rezultatul unui principiu care stă la baza funcționării Uniunii Europene: libera circulație a forței de muncă, așa cum este și libera circulație a capitalului. Iar dacă vrem să îi ținem aici, există o variantă: să le facem o ofertă salarială care să le permită să rămână și să își întrețină familia. Din păcate, salariile oferite în România sunt mici pentru cei care trăiesc în România și suficiente pentru cei care vin din Africa. Asta este! Întotdeauna lumea s-a mișcat și o să continue să se miște, indiferent dacă vrem noi sau nu vrem. S-au mișcat și când am pus sârme ghimpate la granițe.”, consideră Marian Apostol.

Ciprian Dragomir și-a susținut punctul de vedere, subliniind că problema nu constă în faptul că oamenii aleg să lucreze în străinătate, ci că tocmai statul român este cel care încurajează acest „export” al forței de muncă.

Potrivit celei mai recente informări transmisă de AJOFM Caraș-Severin, prin rețeaua EURES sunt disponibile în prezent aproape 200 de locuri de muncă în 8 state europene.

CITEȘTE ȘI: Aproape 300 de locuri de muncă în străinătate, prin rețeaua EURES România

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/