Statul nu e un bun administrator pentru bijuteriile arhitectonice din Băile Herculane!

casinoherculane by sungarden

Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, toarnă asfalt, dar unitățile de cazare și cazinoul le-ar lăsa mai degrabă în grija oamenilor de afaceri serioși!

Perla turismului cărășean a început să strălucească din nou pe alocuri datorită unor investiții private de ordinul milioanelor de euro, dar destule alte clădiri de patrimoniu îi știrbesc imaginea din cauza paraginii în care se află. Aceste imobile au un statut special sau cel puțin ar fi trebuit să aibă. Unele au ajuns adevărate ruine după ce s-au aflat în proprietatea unor investitori de carton, speculanți imobiliari, bănci și chiar interlopi. Scoase la vânzare, statul român are prima opțiune. Mai întâi prin Ministerul Culturii, apoi prin Direcția de Cultură de la nivelul județului și Consiliul Județean, iar în ultimă fază prin Primăria Băile Herculane. Niciuna dintre aceste insituții nu-și exercită însă dreptul de preemțiune. Silviu Hurduzeu, șeful administrației publice județene, a explicat pentru expressdebanat.ro și motivele pentru care a spus pas unor astfel de oportunități. „Consiliulul Județean achiziționează astfel de imobile. Sigur că este nevoie de lucrări de reabilitare. E adevărat, Consiliul Județean, față de un investitor privat, are posibilitatea mai mare de a accesa fonduri. Uitați-vă însă ce pățim cu tot ce avem în administare. Am construit un bac pe care a trebuit să-l dăm unui operator. Din punctul meu de vedere, statul nu este un bun administrator, intervin tot felul de aspecte când administrezi așa ceva încât nu-l poți face rentabil. După achiziție și renovare ce faci cu acea clădire? Nu cred că vedeți Consiliul Județean administrator de hotel în Herculane sau de cazino”, a spus Hurduzeu.

Cazinoul din centrul istoric al stațiunii de pe Cerna a fost doar unul dintre obiectivele de patrimoniu scoase la vânzare. De fapt, o jumătate din clădire. Situația ar fi fost complicată, mai ales că DIICOT-ul are un dosar în lucru privind mai multe achiziții și tranzacții cu clădiri și terenuri în zona istorică din Băile Herculane. „De cazino îmi aduc aminte, era vorba doar de vânzarea a jumătate din el. Vă dați seama în ce litigii am fi intrat, cine ne garanta nouă că vom putea cumpara cealaltă jumătate la un preț cât de cât normal? Rămâneam blocați cu jumătate din cazino, intram intr-o logică pe care nu o mai puteam conduce. Astfel de investiții sunt mult mai bune și mult mai trainice dacă vin din partea unui investitor privat serios, pentru că am avut și investitori privați neserioși, de aia Herculane arată cum arată. Din fericire, am avut și investitori serioși, ați văzut că sunt și hoteluri renovate, au apărut și hoteluri mai mici”, a explicat șeful administrației județene. 

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Preluarea acestor clădiri de către Primăria Băile Herculane în contul datoriilor pe care unii dintre proprietari le au către bugetul de stat poate fi luată în calcul, dar e posibil ca asta să însemene, de fapt, preluarea unor probleme. E important dacă se poate trece și la etapele următore. Reabilitare, modernizare și punere în circuit, în valoare. „Ținând cont de potențialul turistic al județului, am considerat că principalele resurse financiare ale Consiliului Județean să meargă în rețeaua de drumuri. Întâmplarea face ca Băile Herculane să fie pe un drum european, dar pentru a ajunge în celelalte locuri frumoase ai nevoie de drumuri. Așa cum am făcut pe un drum pe care nu cred că s-a intervenit de foarte mulți ani, cel care duce la Peștera Comarnic. Mare parte din resursele financiare merg în rețeaua de drumuri, tocmai pentru a pune în valoare potențialul turistic. Între a face drumuri și a prelua clădiri de patrimoniu din stațiunea Băile Herculane aleg să pun la punct infrastructura. Dacă aceste probleme persistă, cele de la Herculane și nu se găsesc rezolvare, putem discuta într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat de investiții ale Consiliului Județean în acea zonă, dar atunci când putem avea la dispoziție o rețea de drumuri cât de cât normală, pentru că, nu numai că pierdem turiști, dar pierdem și investitori!”, a mai spus Silviu Hurduzeu. 

1000x100 untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/