Statul dublează subvențiile pentru ucenicia la locul de muncă. Adrian Torma vrea ca şi firmele din Moldova Nouă să profite!

Casa de Cultură Moldova Nouă a fost, în această săptămână, gazda întâlnirii dintre reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Caraș-Severin și emisarii a 30 de firme din orașul de la malul Dunării, tema discuției fiind: restabilirea echilibrului forței de muncă calificată care, din păcate, e tot mai scăzută.

Potrivit Legii nr.279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, modificată și completată, angajatorului, pe perioada derulării formării profesionale, îi va reveni suma de 2.250 RON pentru fiecare ucenic încadrat, o sumă frumușică comparativ cu ultimele șase luni, mai exact, aprilie 2018, când formatorii primeau 1125 RON pentru fiecare ucenic în parte.

Ucenicia poate fi definită ca: formarea profesională, realizată la locul de muncă, în baza unui contract de ucenicie. Despre categoriile de ucenici care pot să acceadă la acest program, pot fi amintite următoarele: absolvenții, șomerii în vârstă de peste 45 de ani, șomerii – unici susținători ai familiilor monoparentale, persoanele cu handicap, șomerii care, în termen de 5 ani de la angajare, îndeplinesc condițiile pentru a solicita pensie anticipată, persoanele cu risc de marginalizare socială, elevii/studenții, pe perioada vacanțelor etc.

Referitor la pașii pe care angajatorii ar trebui să-i parcurgă, reprezentanții AJOFM Caraș-Severin le-au subliniat celor prezenți la Casa de Cultură următoarele: comunicarea posturilor vacante la AJOFM Caraș Severin; întocmirea contractului de ucenicie; încheierea unei convenții cu AJOFM Caraș-Severin; finalizarea uceniciei va fi urmată de un examen de testare a cunoștințelor dobândite, ucenicul beneficiind, în urma acestora, de un certificat de calificare cu recunoaștere națională.

În privința persoanelor care vor să devină ucenici, lucrurile par ceva mai simple. Singurele chestiuni pe care ar trebui să le aibă în vedere se rezumă la: înregistrarea în evidențele AJOFM Caraș-Severin ca persoane interesate de un loc de muncă, precum și depunerea unei cereri prin care să solicite participarea la programul de ucenicie.

Mediatorul discuției dintre reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Caraș-Severin și angajatorii din Moldova Nouă a fost primarul Adrian Torma, care a punctat câteva aspecte cu privire la această întâlnire: „Mi-am dorit foarte mult să cunoască toate companiile sau cât mai multe companii din Moldova Nouă aceste beneficii! Având în vedere că salariile vor crește în continuare, orice avantaj pe care îl poți primi de la AJOFM este binevenit pentru companiile din Moldova Nouă și din întreaga Clisură”.

Pentru orice nelămurire, atât angajatorii, cât și viitorii ucenici sunt așteptați să se prezinte la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Caraș-Severin, Str. T. Lalescu, nr. 17, Reșița (telefon 0255/212160).

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/