De mai bine de două săptămâni, inițiatorii campaniei umanitare „Mâinile bucuriei” – voluntarii ATOR Banatul de Munte, alături de partenerii lor, au hotărât să nu stea acasă, aceștia venind în sprijinul persoanelor vârstnice prin încercarea de a le asigura bătrânilor cele necesare în plină pandemie de coronavirus: alimente, medicamente etc. Astăzi mesajele primite: „Bună ziua! Îmi este foame…” sau „O să ajungem să ne dăm în cap unii altora pentru un bol de mâncare” îi determină pe tinerii Bisericii Ortodoxe să nu se dea bătuți, voluntarii cerând sprijin pentru ajutorarea celor aflați în prima linie a disperării.
În timp ce coșurile de cumpărături ale unora sunt pline ochi cu baxuri de hârtie igienică, kilograme de făină, fel și fel de bunătăți, în timp ce întreaga atenție este îndreptată astăzi spre medicii care fie luptă pentru a-i trata pe bolnavii de coronavirus, fie abandonează lupta, în lipsa echipamentelor de protecție necesare, un strat de nepăsare și ignoranță s-a așezat asupra celor care abia dacă mai au după ce bea apă: bătrâni neputincioși, tineri cu planuri peste care tronează acum o ceață imensă. Flămânzi, unii oameni nu mai au puterea să lupte cu nepăsarea, lăsați fără soluții, abandonați de-a dreptul, aceștia se învârt cu disperare încercând să găsească un loc unde pot primi niște mâncare.
Anita Radics, președintele ATOR Banatul de Munte, povestește că în perioada în care a mers împreună cu ceilalți colegi pentru a-i sprijini pe vârstnicii reșițeni și nu numai a putut descoperi atât dramele ținute ascunse ale nevoiașilor, cât și suferințele acestora, de multe ori mascate, ignorate și trecute rapid cu vederea.
„Dragi reșițeni, dragi caraș-severineni, ajutați-i și ajutați-ne! Avem nevoie de ajutorul dumneavoastră! Am stat la telefon și am ascultat cum oameni rămași fără locuri de muncă sau aflați în diverse situații dificile nu mai au ce să mănânce. Din puținul dumneavoastră, ajutați-ne ca noi să reușim să oferim alimente/porții de mâncare oamenilor pe care nu avem voie să-i uităm în aceste vremuri. Nu, nu sunt bolnavi de coronavirus, nu sunt medici, nu sunt în linia întâi, nu sunt în centrul atenției mass-mediei în această perioadă, iar ceea ce vă cer eu nu este să donați unui anume centru medical. Însă situația atât de regretabilă în care și ei se află acum și nevoia lor de sprijin, de ajutor, de prezență, de empatie este cel puțin la fel de mare și de gravă ca cea a oamenilor bolnavi de COVID-19.”, este strigătul disperat al tinerei Radics în ideea de a nu uita că suntem oameni, în ideea de a demonstra că ne pasă câtuși de puțin de cei care nu au avut parte de același noroc în viață.
Președintele ATOR Banatul de Munte le mulțumește tuturor celor care au sprijinit, prin donații, atât unitățile medicale din Reșița, cât și spitalele din Timișoara, însă reiterează că demersul voluntarilor reșițeni se referă tot la ideea de supraviețuire: „Ajutați-ne să le putem oferi, în această perioadă sensibilă, câte o porție de mâncare. Tot pentru a trăi. Nu pot fi uitați! Nu au voie să fie uitați! Suntem responsabili unii de ceilalți!”.
Toți cei care vor avea nevoie de o mână de ajutor în această perioadă sunt rugați să apeleze numărul de telefon: 0726 561 449 (Anita Radics, președinte ATOR Banatul de Munte) sau să acceseze pagina de Facebook: ATOR Banatul de Munte. Datele de contact sunt valabile şi pentru cei care vor să sprijine demersul tinerilor voluntari.