Timp de patru zile, Oravița a fost centrul speologiei românești. Cel de-al 44-lea Congres al speologilor din România s-a desfășurat în premieră în orașul de pe Valea Carașului.
Relația foarte productivă dintre Federația Speologilor din România, reprezentată de președintele Bogdan Bădescu, și administrația publică locală orăvițeană din ultimii ani și-a spus cuvântul în alegerea locației celui de-al 44-lea Congres al speologilor din România. Dezvoltarea relațiilor din ultimii ani, atât din punct de vedere al speologiei, cât și al promovării turismului din zona Oravița, i-a determinat pe cei de la Federația de Speologie să organizeze în acest an lucrările congresului la Oravița. Este adevărat că, pe lângă această relație, Oravița are o tradiție de 35 de ani în materie de speologie și asta grație activităților desfășurate de Asociația Speologică „Speo Caraș Oravița”. Congresul de anul acesta a avut și alte premiere, în sensul că durata de desfășurare s-a mărit la 4 zile, față de 3 în anii precedenți. Tot legat de perioadă, a fost extinsă și durata vizitelor în peșteri, pre și post congres.
Lucrările congresului au debutat joi seara cu prezentarea temelor și invitaților, locația aleasă fiind Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” din Oravița. Timp de 4 zile, 160 de speologi din 22 de asociații, dar și speologi din Germania, Bulgaria, Slovacia, Cehia și Polonia au participat la conferințele legate de protecția cadastrului, explorarea și cartarea peșterilor. Au fost organizate și grupuri tematice, cel mai interesant fiind acela privind inițierea conceperii unui soft pentru cadastrul peșterilor din România, care va fi gestionat de către Federația Română de Speologie.
Nu au lipsit nici activitățile ce au avut un caracter distractiv, Grădina de Tir și tunelul din Oravița fiind locațiile unde participanții s-au întrecut în competițiile organizate de federație. Nici arta fotografică nu a fost uitată, fiind premiate cele mai frumoase cadre surprinse în activitatea speologică a membrilor asociațiilor care fac parte din Federația Română de Speologie. De asemenea, ca-n fiecare an, au fost premiate și cele mai mari peșteri cartate de către speologi.
Ca la orice întrunire de acest gen, speologii au dezbătut și problemele care le blochează activitatea speologică. Una dintre ele este faptul că speologii întâmpină greutăți cu sistemul de avizare și autorizare a activităților speologice. Ei consideră că solicitarea abuzivă și impunerea unor reguli excesive sunt elemente de șicanare a speologilor. De cele mai multe ori, le sunt solicitate liste cu participanții, precum și o declarație pe proprie răspundere că nu vor folosi fotografiile decât în scop personal, iar hărțile pe care le realizează le sunt solicitate de către autorități.
„Un subiect foarte important care a fost dezbătut în conferința națională, dar și în conferința de protecție, a fost legat de partea de cercetare, explorare a peșterilor și legătura acestor activități cu sistemul de avizare și autorizare a activităților speologice, în sensul că sunt o serie de disfuncționalități care ne blochează aceste activități. Nu-i cazul în Caraș-Severin, dar în multe situații din țară, activitatea speologică este blocată, în sensul că există solicitări și măsuri abuzive atunci când se eliberează autorizații, sau în anumite situații nu se eliberează, iar acest refuz nu are legătură cu impactul asupra mediului, și toate aceste peșteri au fost descoperite, întocmite documentații de către speologi și în baza acestora au fost declarate rezervații speologice, iar acum oamenii care au făcut acest lucru nu mai au acces în acele locuri. Condiționarea avizului de predare a hărților, interzicerea fotografierii în scop comercial, doar speologilor li se cere acest lucru. A da declarație că nu folosești fotografiile decât în scop personal este o hărțuire”, a declarat în exclusivitate pentru Express de Banat președintele Federației Speologilor din România, Bogdan Bădescu.