Statisticile COVID, un duș rece pentru România! „Îi rog pe acești cavaleri ai drepturilor și libertăților să discute cu cei care au pierdut pe cineva drag”

whatsapp image 2022 10 03 at 13.25.51 (2)

Sute de cazuri de coronavirus sunt depistate zilnic în România, dar mulți oameni încă sunt sceptici cu privire la seriozitatea situației. Autoritățile nu vorbesc momentan de impunerea unor restricții, dar încă se insistă pe măsurile de protecție pe care unii oameni fie nu le aplică corect, fie nu le iau în considerare. Pentru ei, a fost lansată o provocare.

Un discurs lung pe această temă a fost susținut de ministrul Marcel Vela, prezent la inaugurarea unității mobile de Anestezie și Terapie Intensivă, amplasată în curtea Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara. Numărul mare de cazuri a lăsat unitățile COVID din județul Timiș fără paturi, un bun exemplu fiind chiar Spitalul de Boli Infecțioase. Asta în contextul în care s-a revenit încet la vechea formulă, iar locurile au fost ocupate și de pacienți cu alte boli. Transferul celor confirmați pozitiv și care depind de un tratament de specialitate se face, în momentul de față, după multe telefoane date la spitalele-suport. Se discută din nou despre o reorganizare. Și locurile din secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă sunt insuficiente la nivel național. Vela lovește în opoziție și spune că tensiunile apărute pe seama anului electoral au condus la apariția unor idei și speculații. El se referă la „cei care au dorit să valorifice electoral această situație dramatică a românilor și evoluția bolii, profitând de diferite interpretări cu privire la democrația și la drepturile individului. Adică dreptul de a mă mișca eu ca individ chiar dacă sunt bolnav este mai important, la unii politicieni, decât dreptul de a vă proteja sănătatea. Și eu pot fără intenție, evident, fiind asimptomatic să mă plimb oriunde dacă sunt pozitiv, printr-o simplă cerere să mă duc în comunitate, să mă duc la o terasă să mă duc la un club, pe faleză sau într-un magazin fără să am mijloace de protecție și dreptul meu nu este analizat, întărit, comparat cu dreptul meu de a fi sănătos”, a spus ministrul.

Încă nu se vorbește despre impunea unor noi restricții, iar baza păstrării situației sub control stă în comunicare și promovare. Informarea populației nu schimbă însă și decizia celor care refuză să poarte mască, să păstreze distanța, iar libertatea lor atacă dreptul celor care pun preț pe sănătate și chiar dreptul la viață. Statisticile din ultima perioadă sunt ca un duș rece pentru România, iar ca să îi trezească la realitate și pe cei care încă nu cred în importanța respectării acestor măsuri, autoritățile au lansat o provocare.

„Dacă ai salvat un om se spune că ai salvat întreaga omenire. Îi rog pe acești cavaleri ai drepturilor și libertăților să discute cu cei care sunt într-o situație tragică și au pierdut pe cineva drag. Acest virus există, este foarte agresiv, este invizibil, este un dușman care atacă și tineri, și adulți, și seniori. Nu distinge între bărbați și femei, între tineri și bătrâni, cu atât mai mult între liderii unui partid sau altul. Cred că interesul electoral va păli în fața interesului general pentru că este păcat ca unii politicieni să promoveze teze, idei și conspirații pentru niște voturi, neținând seama de o realitate cruntă. Îi rog pe cei care contestă efortul Guvernului și al medicilor să ia legătura cu familiile care au trecut prin această dramă sau să discute cu medicii de la Terapie Intensivă și eu cred că așa vor găsi răspunsuri la multe întrebări.”, a mai spus Marcel Vela.