Cele aproape 40 de stații GPL din Caraș-Severin vor fi verificate de mai multe autorități ale statului în urma tragediei din Crevedia. Se așteaptă ordinul ministrului de Interne.
După tragedia de la Crevedia, toate stațiile GPL din țară vor fi verificate la sânge. Și în Caraș-Severin se pregătește deja „planul de atac”. Toate instituțiile cu atribuții vor începe controalele. Se așteaptă ordinul ministrului de Interne în acest sens.
„Sunt 37 de stații în tot județul, nu sunt multe. Premergător am demarat acțiunea de identificare a stațiilor să vedem câte își desfășoară activitatea și câte sunt cu avizele la zi. Problema mea din punct de vedere tehnic este că trebuie verificată siguranța lor și să punem problema națională: dacă aceste stații au fost corect avizate să funcționeze în interiorul orașelor, în imediata apropiere a unor școli sau a unor aglomerări urbane, blocuri de locuințe. Așteptăm ordinul ministrului de Interne care va dispune efectiv tematica de control, cu instituțiile participante și cu termenul de verificare, dar în prealabil încă de ieri am desfășurat o verificare.”, a declarat subprefectul Cristian Gâfu.
Acesta a precizat că nu au existat în ultimii ani sesizări din partea cetățenilor cu privire la funcționarea stațiilor GPL în Caraș-Severin, dar „nu ne putem culca pe urechea bleagă că nu au fost sesizări și că la noi totul este în regulă.”, mai spune Cristian Gâfu.
Un plus pentru județ este faptul că aici nu există depozite masive, cele mai mari pericole fiind de fapt acolo unde se încarcă cisternele de transport.
Una dintre principalele instituții angrenate în aceste controale va fi Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Semenic” Caraș-Severin. „Am primit informații de la Oficiul Județean de Registrul Comerțului cu privire la stațiile existente care operează pe raza județului. Sub coordonarea Instituției Prefectului vom centraliza toate datele. Urmează să constituim comisii mixte atât de la ISU Caraș-Severin, cât și de la celelalte instituții. Mergem în control și verificăm faptic. Vom ajunge cu siguranță la toți operatorii economici de pe raza județului să vedem cum funcționează și să ne asigurăm că nu sunt riscuri. Ne vom concentra în special pe operatorii care funcționează cu stații GPL, dar vom încerca să cuprindem toate stațiile care funcționează pe raza județului, stații PECO, stații de distribuție și încercăm să ajungem la toți.”, ne-a asigurat Ionel Tilca, inspector-șef al ISU Caraș-Severin.
Aceste stații sunt verificate periodic, iar potrivit primelor informații, nu există în județ operatori economici care să prezinte riscuri. Rezultatul exact va fi cunoscut la finalizarea controalelor.
O altă instituție care anunță că a început deja controale în acest sector este Inspectoratul Teritorial de Muncă. În perioada 28 august – 8 septembrie, ITM Caraș-Severin desfășoară acțiuni de control în cadrul Campaniei Naționale pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă și pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor, de către angajatorii care desfășoară activități de depozitare și comercializare a carburanților auto tip GPL.