Două autospeciale de top, 22 de pompieri angajați și peste 40 de voluntari, precum și o clădire renovată în care să-și desfășoare activitatea noua stație de pompieri privată, inaugurată astăzi de o multinațională cu câteva mii de angajați în Timișoara. Toate acestea înseamnă o investiție de aproape 2 milioane de lei, care vine și în sprijinul ISU Timiș, în caz de incendii.
Continental a inaugurat astăzi prima stație de pompieri privată de nivel C2 din Timiș, adică pentru companii care își desfășoară activitatea pe o suprafață mai mare de 50.000 de mp și cu risc ridicat de incendiu. Au fost achiziționate mașini de intervenție chiar mai moderne decât unele din dotarea ISU Timiș și au fost angajate persoane care au urmat cursuri de pregătire în domeniu.
„Ca dotare vorbim de două autospeciale cu o capacitate de 5.000 de litri, capabile să lucreze independent sau în colaborare cu alte autoutilitare și de asemenea este în curs de finalizare renovarea uneia dintre clădirile vechi pentru a contribui remiza de pompieri. În septembrie este gata. (…) Serviciul este permanent, se asigură 24 din 24, sunt pompieri dedicați numai acestei meserii, nu sunt angajați care au și atribuții de pompier”, a precizat directorul fabricii de anvelope din Timișoara, Sorin Samonid.
Unul dintre cei 22 de pompieri profesioniști este o femeie, singura din echipă. După 14 ani în care a lucrat ca operator în fabrică, Petra Ciocan a schimbat macazul și a devenit pompier. „Cred că meseria m-a ales pe mine, am fost în echipa de prim-ajutor, am avut șansa să vin la interviu pentru echipa de pompieri. N-a fost grea trecerea de la producție la pompieri pentru că e o meserie pe care o alegi cu sufletul, o meserie în care îți plac mult oamenii și viața”.
Echipa privată de pompieri a fabricii de anvelope va avea capacitatea să intervină și în situații din exteriorul ei. Astfel, timpii de intervenție în caz de incendiu vor scădea. În momentul de față în zona Pădurea Verde se ajunge, în medie, în 10-15 minute, spune maiorul Codruț Brîndușoiu, de la ISU Timiș: „Este un serviciu privat pentru operatorul economic, dar în situații de urgență putem să le solicităm ajutorul. (…) Cu tot cu apelul la 112, undeva în jur de 10 minute, nu mai punem dacă e barieră sau altceva. Contează mult prima intervenție, iar cele 10 minute pot face diferența”.
Până în 30 iunie, toți operatorii economici care își desfășoară activitatea pe o suprafață mai mare de 10.000 de mp sunt obligați să formeze echipe de pompieri profesioniști. Cei care au mai mult de 50.000 de mp trebuie să aibă și mașini de intervenție.
Echipa privată de pompieri de la fabrica de anvelope și-a început activitatea de la începutul lunii februarie și asigură permanență.