Birourile electorale aşteaptă candidaţii

Preşedinţii şi locţiitorii celor 77 de circumscripţii electorale din judeţ au participat astăzi la o primă instruire în vederea bunei organizări a alegerilor locale din luna iunie. Potrivit calendarului stabilit de Guvern, birourile electorale sunt pregătite din acest moment să preia dosarele candidaţilor.

Cei 154 de preşedinţi şi locţiitori ai circumscripţiilor electorale constituite la nivelul judeţului Caraş-Severin au fost prezenţi astăzi la Reşiţa, în sala de spectacol a Palatului Cultural, acolo unde a avut loc o şedinţă de instruire, pentru ca desfăşurarea alegerilor locale din luna iunie să fie conformă cu prevederile legale. Până în acest moment, aşa cum a cerut-o programul calendaristic, s-au stabilit sediile şi datele de contact ale birourilor electorale ale circumscipţiilor, componenţa acestora şi semnele electorale.

Astfel, discuţiile instruirii de astăzi s-au învârtit în jurul pasului următor: depunerea dosarelor de candidatură. „La sediile circumscripţiilor electorale s-au primit ştampilele, astfel că se pot aplica formele de înregistrare legală a candidaţilor. Aceştia trebuie să depună patru dosare, dintre care două rămân, iar două le sunt restituite. Unul dintre dosarele care rămâne la biroul electoral va conţine obligatoriu declaraţiile de avere şi de interese, care în 48 de ore de la înregistrare trebuie trimise la Agenţia Naţională pentru Integritate”, a explicat Rustin Ciasc, preşedintele Biroului Electoral Judeţean.

Eventualele contestaţii legate de candidaturi se pot depunde la judecătoria sau tribunalul în raza căreia funcţionează circumscripţia respectivă. Data limită până la care pot aplica viitori candidaţi este 1 mai 2012. Campania electorală va începe cu 30 de zile înainte de data desfăşurării alegerilor, respectiv în 11 mai, şi se va încheia în data de 9 iunie, ora 7.00.

Transparenţă şi legalitate

Aşa cum sublinia ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, în cadrul conferinţei cu prefecţii din această dimineaţă, organizarea alegerilor locale în condiţii de deplină legalitate constituie obiectivul instituţiei pentru perioada imediat următoare. Acesta a cerut autorităţilor cu responsabilităţi în procesul electoral să dea dovadă de fermitate în aplicarea legii şi să manifeste toleranţă zero în raport cu orice acţiune care ar putea să pună în discuţie legalitatea, dar şi transparenţa alegerilor. Şi la nivelul judeţului Caraş-Severin structurile MAI vor acţiona ca la carte. „Vom lua toate măsurile pe timpul campaniei şi în ziua alegerilor pentru desfăşurarea în mod legal a procesului electoral, astfel încât rezultatele să corespundă voinţei alegătorilor. Din cele 357 de secţii de votare din judeţ, Inspectoratul Judeţean de Poliţie are în pază 192 de secţii, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, 64, poliţia de frontieră, 40, iar ISU Semenic se va ocupa de 61 de secţii”, a precizat şeful IPJ Caraş-Severin, comisar-şef Ion Viorel Iana.