În vremuri de grea încercare datorită situației COVID-19, slujitorii bisericilor încearcă să fie aproape de credincioși încurajându-i la rugăciune, speranță, dar mai ales la eliberarea de sub jugul fricii.
Chiar dacă situația nu este deloc îmbucurătoare, în orașul de la malul Dunării, spre exemplu, preotul paroh stavrofor al bisericii ortodoxe din comunitatea sârbă – Moldova Veche – Vasile Plestici, va oficia, duminică, 22 martie, începând cu ora 10.00, Sfânta Liturghie în curtea parohiei, evident, respectând măsurile care se impun pentru limitarea răspândirii temutului virus, credincioșii având nevoie de liniște sufletească pentru a putea triumfa în lupta cu inamicul invizibil, cel care amenință omenirea de câteva luni bune.
Pentru ca persoanele vârstnice să poată participa la slujba de duminică, oamenii bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” Moldova Veche au amenajat, în curtea lăcașului de cult, câteva băncuțe, distanța dintre acestea fiind de 1 metru, fiecare băncuță urmând să fie ocupată de doar două persoane, în timp ce tinerii vor putea asista la Sfânta Liturghie în picioare. De asemenea, cei din cadrul Comitetului bisericesc au fost instruiți să supravegheze respectarea de către fiecare credincios a distanței impuse.
„În aceste zile grele, credința în Dumnezeu este singura modalitate prin care ne putem păstra speranța că lucrurile vor reveni la normal. Prin această decizie încercăm să fim cât mai aproape de credincioși, oamenii trecând prin mai multe încercări de-a lungul vremurilor. Îi mulțumim lui Dumnezeu și pentru atât și sperăm că nu se va ajunge în situația altor țări, unde adunările religioase au fost interzise în totalitate (Grecia, Italia). În plus, îi îndemn pe oameni la cumpătare trupească, hrana sufletească fiind singura care ne va duce spre mântuire”, a ținut să transmită Vasile Plestici, preotul paroh stavrofor al bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” Moldova Veche.
UPDATE, ora 00.20
Întrucât autorităţile au decis să sporească măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus, potrivit Ordonanţei militare: „se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online. Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la domiciliul acestora”.