Starea de sănătate a elevilor din Timiș, evaluată cu ajutorul studenților de la UMF

Inspectoratul Școlar Județean Timiș a cerut sprijinul Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara astfel încât studenții mediciniști să facă o evaluare a stării de sănătate, la nivel general, a elevilor din județ, mai cu seamă a celor din zona rurală. 

Intenția ar trebui să se materializeze începând cu acest an calendaristic. Inspectorul școlar general de Timiș spune că deja i-a transmis propunerea rectorului Universității de Medicină, de a sprijini inspectoratul cu studenți care, sub formă de voluntariat, să facă un screening al sănătății elevilor din zona rurală.

„În zona rurală nu există cabinete medicale, nu știu cât sprijin foarte mare au din partea medicilor de familie și atunci, împreună cu studenții de la Medicină, să facem un screening în zona rurală pentru că e importantă sănătatea. Să vedem ce scanăm din perspectiva aceasta a sănătății, pentru că facem prevenție, dar ar trebui să vedem de unde plecăm.”, a declarat Marin Popescu, inspectorul școlar general de Timiș.

Potrivit lui, această evaluare ar trebui corelată cu sportul în școală.

„Pentru că sportul înseamnă sănătate, iar în aceste momente de pandemie nu s-a mai făcut sport deloc. Vă spun din proprie experiență pentru că fiul meu este în clasa a cincea și în afară de faptul că face online sport ceea ce, mă rog, numai sport nu este, sunt ponderali. Cumva sănătatea lor este pusă în pericol și ne dorim cu toții să revenim cât mai repede la școală, dar contextul pandemic este cel care va decide și Ministerul Sănătății cu experții pe care îi are acolo.”, a explicat Popescu.

Datele IȘJ Timiș indică peste 96 de mii de preșcolari și elevi în județ. Jumătate dintre aceștia sunt doar în Timișoara.