Consiliul Județean Timiș pregătește terenul pentru demolarea stadionului „Dan Păltinișanu” din Timișoara. Aleșii poartă discuții cu privire la valorificarea bunurilor care pot fi salvate de pe bătrâna arenă.
Consilierii județeni au aprobat, miercuri, trecerea din domeniul public în cel privat al județului Timiș a mai multor bunuri imobile de pe stadion. Este unul din pașii procedurali necesari înainte ca demolarea efectivă să poată începe, după ce Guvernul va aproba prin hotărâre noua investiție – stadionul cu 30.000 de locuri realizat de CNI. Lista de inventar cu bunurile de pe stadion supuse transferului are 24 de poziții și cuprinde, printre altele, cele trei case de bilete, tribunele cu scaune, grupurile sanitare, gardurile și sistemele paratrăsnet.
Înainte de a decide ce cale vor lua bunurile de pe stadion, consilierii trebuie să știe care dintre acestea mai pot fi valorificate. Imaginile la zi de pe stadion arată că multe dintre acestea sunt într-o stare avansată de degradare. Vă reamintim că stadionul e închis publicului deja de doi ani din cauză că nu mai este sigur.
Consilierul județean Raul Olajos a explicat că bunurile de pe stadion vor fi administrate de Direcția de Prestări Servicii. Direcția va decide modalitatea de valorificare, în funcție de calitatea lor. Cel mai valoros bun, potrivit inventarului, este tribuna descoperită – aproape 9,5 milioane de lei.
„Momentan se transferă bunurile din domeniul public în domeniul privat în vederea îndeplinirii condițiilor din Legea educației fizice și sportului. Bunurile sunt în administrarea Direcției de Prestări Servicii, urmând ca în momentul în care se dă HG-ul de demolare, cu o echipă integrată să se înceapă demontarea lor, prezervarea lor și se mai face o constatare a integrității fizice și tehnice. Se va încerca valorificarea, în mod sigur, mai ales că unele poziții sunt foarte scumpe. Avem instalația de nocturnă care e veche, tehnologic nu are valoare, dar ultima dată a fost evaluată la 1.700.000 de lei.”, a explicat consilierul Raul Olajos pentru expressdebanat.ro.
Unii consilieri județeni sunt de părere că, spre exemplu, scaunele de pe stadion pot fi folosite în localitățile în care se desfășoară activități sportive. „Noi ne gândeam că pot fi transferate fără plată către autoritățile publice locale pentru că mișcarea fotbalistică e de amploare, este «plămânul» județului. Stadioanele nu sunt dotate cu astfel de scaune. Ar fi păcat să nu fie transferate către aceste comunități astfel încât să beneficieze de pe urma bunurilor care nu vor mai fi folosite în viitor la stadionul nou al județului.”, a declarat consilierul județean Marin Popescu, de la PNL.
„Consiliul Județean Timiș poate face și un apel la administratorii diferitelor locații sportive să trimită solicitări în acest sens. Primul pas e să vedem ce putem oferi, dacă sunt scaune care pot fi refolosite, probabil sunt și alte părți de patrimoniu rămase.”, a declarat Vlad Șendroiu (USR).
„Să valorificăm în folosul comunității, nu neapărat să producem un leu în plus la bugetul CJT, nu ar fi foarte mult. Mai degrabă să sprijinim activitățile sportive din județ în speranța că vor contribui la o dezvoltare mai bună a sportului din Timișoara, de pe viitorul stadion, că vor crea sportivi necesari pentru o echipă fanion a județului, sportivi care vor juca pe noul stadion care este într-o etapă cât se poate de avansată, atât la București, cât și la consiliul județean.”, a opinat și Alexandru Iovescu (PSD).
În privința demolării – CJ Timiș a scos la licitație documentația necesară încă din vara anului 2022, contractul de proiectare a lucrărilor fiind câștigat de Archistudio din Petroșani. În bugetul pe 2024, CJT a prevăzut două milioane de lei pentru demolare.
Demolarea și dezafectarea stadionului pot fi făcute abia după ce Guvernul aprobă două hotărâri: una cu principalii indicatori tehnico-economici și a doua cu demolarea vechii arene, respectiv construirea uneia noi pe același amplasament. Noul stadion va avea în jur de 30.000 de locuri și va costa aproape 140 de milioane de euro.