Spuneți ,,Stop poluării” cu deșeuri electrice și electronice! Caravana Ecotic vine în sprijinul vostru!

caravana ecotic
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Cetățenii de pe faleza Dunării mai pot vizita Caravana Ecotic, ajunsă la Moldova Nouă, pe platoul de pe faleză.  

Locuitorii din Moldova Nouă, precum și cei din întreaga Clisură a Dunării, se implică activ în ceea ce privește protecția mediului înconjurător prin predarea, spre reciclare, a deșeurilor electrice și electronice.

Demersul este organizat de Universitatea Babeș-Bolyai, prin Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, și Ecotic S.A, cu sprijinul Primăriei Orașului Moldova Nouă și operatorul de salubritate, S.C Ionela S.A., având de asemenea ca parteneri Primăriile: Socol, Pojejena, Coronini, Sichevița, Berzasca, Naidăș și Gârnic.

Caravana ECOTIC (muzeul mobil al DEEE) a fost instalată pe platoul de pe faleza Dunării Moldova Nouă, unde rămâne până vineri, 29 martie. Aici, cetățenii cu spirit civic au ocazia, în intervalul orar 09.00-17.00, să predea aparatura veche de mici dimensiuni (fiare de călcat, uscătoare de păr, telefoane, baterii, acumulatori, becuri, neoane, etc), acestora oferindu-li-se, totodată, informații benefice asupra problematicii deșeurilor de echipamente electrice și electronice și a importanței colectării selective a lor.

De asemenea, echipamentele electrice și electrocasnice vechi care depășesc 50 de kg (mașini de spălat, frigidere etc) pot fi preluate, pe perioada campaniei, de la domiciliul solicitantului, de către operatorul S.C. Ionela S.A., totul printr-un apel telefonic la numărul: 0742003812.

În privința colaborării reprezentanților Universității Babeș-Bolyai cu cei ai Ecotic S.A, despre țintele trasate cu ocazia campaniei demarate și așteptările în privința locuitorilor din zona Clisurii Dunării, conf. dr. ing. Nicoleta Brișan, prodecan la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, a ținut să precizeze:

Parteneriatul Universitatea Babeș-Bolyai – Ecotic S.A reprezintă modelul unei colaborări de succes, derulată de-a lungul timpului și materializată prin numeroase acțiuni comune, urmărind atât strategia UBB GOES GREEN, cât și viziunea ECOTIC către o comunitate care conștientizează problema deșeurilor și care participă activ la colectarea și reciclarea corectă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) și a deșeurilor de baterii și acumulatori (DBA) pentru un mediu înconjurător curat.

Așteptările noastre, în urma campaniilor și a acțiunilor derulate împreună, sunt legate de creșterea cunoașterii și înțelegerii problematicii DEEE și DBA într-o cât mai mare măsură și de către un număr cât mai mare de persoane. Scopul final este colectarea selectivă a DEEE și DBA și evitarea ajungerii lor în mediu sau la gropile de deșeuri și, totodată, corectă, prin intermediul operatorilor economici autorizați în acest sens, evitând astfel debarasarea ilegală de DEEE prin intermediul colectorilor informali.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Colectarea informală, practicată adesea în comunități și aparent atractivă pentru populație, duce la pierdea DEEE în fluxul de fier vechi, arderea și abandonarea părților din DEEE fără valoare economică, eliberarea în mediul înconjurător a poluanților. O dovadă a înțelegerii și conștientizării mesajului va fi cantitatea de deșeuri predată de cetățenii din cele 8 comune implicate în Campania „Stația de Reciclare Clisura Dunării! (26-29 martie 2024) și colectată prin intermediul operatorului de salubritate S.C. Ionela S.A.”

Mai mult decât atât, acțiunea care vine în sprijinul comunităților locale, pentru facilitarea predării DEEE și colectării lor într-un mod organizat, se adresează inclusiv unităților de învățământ din Clisura Dunării, astfel că școlile din localitățile partenere, în cadrul acțiunii, vor vizita caravana până în 29 martie, administrațiile locale asigurând transportul lor în orașul Moldova Nouă.

Dat fiind faptul că orașul pe care-l conduce găzduiește Caravana ECOTIC (muzeul mobil al DEEE) – instalată pe platoul de pe faleza Dunării Moldova Nouă până pe 29 martie – primarul Ion Chisăliță se arată optimist în privința participării active a populației la această campanie și, mai mult decât atât, speră ca acest demers să fie un alt exemplu de bună practică pentru menținerea unui mediu înconjurător curat, la standarde civilizate, așa cum se-ntâmplă și în alte zone ale țării, chiar și dincolo de granițele României:

,,Îmi doresc ca această campanie să accentueze spiritul civic al cetățenilor noștri, întrucât, un mediu curat, sănătos depinde atât de noi, ca reprezentanți ai autorităților publice locale, cât și de societatea civilă. Un pas mic făcut astăzi poate fi piatra de temelie a succesului de mâine. În felul acesta protejăm tot ceea ne înconjoară: faună, floră etc., practic tot ceea ce natura ne-a oferit și continuă să ne ofere. Mai important decât atât, protejăm sănătatea noastră, a copiilor, părinților și bunicilor noștri. În plus, prin aceste practici sănătoase evităm și situațiile neplăcute în care suntem nevoiți să aplicăm sancțiuni contravenționale pentru depozitarea acestor categorii de deșeuri la voia întâmplării. Pe această cale doresc să mulțumesc inițiaților acestui demers: reprezentanților Universității Babeș-Bolyai, partenerii noștri în varii domenii de activitate, celor de la Ecotic S.A, operatorului de salubritate și, bineînțeles, tuturor colegilor edili din Clisura Dunării care împărtășesc această idee, atât în rândul oamenilor pe care-i reprezintă, cât și în rândul elevilor din comunitate”.

caravana ecotic moldova noua

caravana ecotic clidura dunarii

 

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/