Sprijin reciproc pentru proiectul autostrăzii Timișoara-Moravița. Anul acesta abia s-a semnat contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate

explo 1000x200

Președintele Consiliului Județean Timiș și consulul general al Serbiei la Timișoara își promit sprijin reciproc în implementarea proiectului autostrăzii ce va lega Timișoara de Belgrad. Suntem însă departe de momentul la care autostrada propriu-zisă va deveni realitate. În februarie a fost semnat contractul pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate. 

Potrivit anunțului CNAIR, în 10 august a fost semnat un act adițional la contractul de finanțare pentru proiectul privind elaborarea studiului de fezabilitate pentru autostrada Timișoara-Moravița. Valoarea contractului este de 10,7 milioane de lei, din care aproximativ 7,7 milioane de lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul de Coeziune, iar restul de 15% – cofinanțarea beneficiarului. Șoseaua ar urma să aibă 60 de kilometri.

Subiectul acestei conexiuni datează încă din 2013. În aprilie 2017, premierul de la acea dată, Sorin Grindeanu, anunța că Guvernul Serbiei a decis să renunțe la proiectul de construire al autostrăzii care să lege Timișoara de Pancevo, apoi Belgrad. Ulterior, sârbii au anunțat că românii au fost cei care au renunțat la proiect.

Într-o discuție avută acum de Alin Nica cu Vladan Tadic, consulul general al Serbiei la Timișoara, „aceștia au convenit asupra oferirii de sprijin reciproc în implementarea proiectului autostrăzii ce va lega Timișoara de Belgrad, o șansă majoră de dezvoltare economică și socială a întregii regiuni”, a anunțat CJ Timiș.

În altă ordine de idei, cei doi oficiali au discutat și despre sporirea capacității trecerii punctului de frontieră Lunga-Nakovo, pentru permiterea accesului traficului greu, cu autobuze și camioane, fapt ce ar descongestiona celelalte căi de acces. „Un alt punct important al discuțiilor ține de necesitatea reluării traficului feroviar de călători pe rutele Jimbolia-Kikinda și Stamora Moravița-Vârșeț. Ambele părți au convenit că este nevoie a se lucra încă de pe acum la acest proiect, pentru a-l putea vedea materializat în momentul în care contextul epidemiologic se va îmbunătăți, iar călătoriile vor fi reluate la un nivel ridicat.”, se mai arată în informare autorităților județene.