Sprijin pentru părinții ai căror copii sunt grav bolnavi. Inițiativa susținută de deputatul Claudiu Chira

untitled design set 970x90 px

Mai mulți deputați neafiliați, între care și parlamentarul de Timiș de la Forța Dreptei Claudiu Chira, au depus o inițiativă legislativă prin care părinții asigurați să aibă dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav de până la 12 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Proiectul vizează modificarea OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Parlamentarii care au inițiat modificarea legii spun că părinții au dificultăți în a-și lua zile libere de la locul de muncă, în cazul în care copiii bolnavi sunt mai mari de 7 ani. De acest concediu și indemnizație ar putea beneficia, potrivit intenției inițiatorilor, oricare dintre cei doi părinți, dar este obligatoriu să fi avut un stagiu de cotizare de cel puțin 6 luni, în ultimele 12 luni anterioare celei pentru care se acordă concediul medical.

„Afecțiunile grave sunt stabilitate de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății. (…) Printre acestea se numără sindromul Down, afecțiuni oncologice și mai multe tipuri de malformații congenitale.”, susțin inițiatorii în expunerea de motive.

Parlamentarii inițiatori au chestionat părinții, pe platformele de socializare, în încercarea de a afla care este vârsta de la care copilul bolnav s-ar putea descurca de unul singur. Din peste 1.000 de reacții, răspunsurile au fost într-o majoritate covârșitoare în favoarea vârstei de 12 ani.

Propunerea a fost respinsă de Senat, dar deputații vor avea ultimul cuvânt. Proiectul trebuie să primească raport de la comisiile de muncă și sănătate până în 2 noiembrie, apoi va intra în dezbaterea plenului camerei decizionale.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/