Spitalul „Victor Babeș” și Spitalul Județean din Timișoara, vizitate de Nelu Tătaru! S-a discutat despre suplimentarea numărului de paturi, destinate bolnavilor de COVID-19

Spitalul „Victor Babeș” și Spitalul Județean din Timișoara au fost vizitate, astăzi, de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Au fost ridicate mai multe probleme legate de gestionarea pandemiei, dar unul dintre scopurile vizitei a fost realizarea unei evaluări legate atât numărul de paturi destinate bolnavilor de COVID-19, care necesită internare, cât și de capacitatea secțiilor de Terapie Intensivă.

Primul popas a fost făcut la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, unitate aflată în prima linie, încă de la începutul pandemiei. Nelu Tătaru a spus că Secția de Recuperare a Institutului de Boi Cardiovasculare va fi „anexată” Spitalului de Boli Infecțioase, iar unitățile-suport COVID-19 trebuie să pună la dispoziție o rezervă de paturi pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2.

„Încercăm să mărim capacitatea cu Institutul Cardiovascular, Secția de Recuperare, unde sunt 48 de paturi acolo. Avem 11 județe cu peste 100 de cazuri noi raportate plus București. Avem mai multe nuclee, Bacău, Neamț, Timiș, Prahova sunt județele în care se înregistrează creșteri. Astăzi s-a discutat și despre o rezervă de paturi de ATI din spitalele de fază III, spitalele municipale sau cele de fază IV, cele județene. Toate spitalele vor avea o rezervă pentru pacienții COVID, 10% din paturile de ATI și 15 % din paturile totale. Spitalele noi asigură aceste circuite. Se face o evaluare legată de capacitatea fiecărui spital în parte”, a declarat Nelu Tătaru, după ce a purtat în prealabil o discuție cu conducerea unității sanitare.

În acest moment, la „Victor Babeș” sunt internați 133 de pacienți, iar dacă situația o impune, unitatea sanitară va fi sprijinită de Spitalul Județean.

„S-a discutat despre nevoile Spitalului „Victor Babeș”, ca spital de primă linie. Tot ce ține de medicamente, de capacitatea pe care o putem pune la dispoziție în ceea ce privește terapia intensivă. S-a discutat despre extinderea pe care dorim să o realizăm, acea secție exterioară ce ține de IBCV,  dar și despre ajutorul pe care îl vom primi de la Spitalul Județean. Am discutat despre faptul că vine sezonul gripal și nu vrem ca pacienții să nu aibă parte de un act medical de calitate. Am discutat despre numărul de paturi și ce măsuri trebuie să luăm, astfel încât să facem față cât mai bine acestei situații”, a explicat, pentru Express de Banat, Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

Secție roșie, în cadrul Casei Austria

Tătaru a purtat discuții și cu managerul Spitalului Județean din Timișoara în vederea deschiderii unei secții roșii, dar nu în clădirea de Ortopedie, așa cum a mai fost, ci în cadrul Casei Austria.

„Am luat această decizie având în vedere faptul că acea clădire dispune de circuite optime pentru realizarea unei astfel de secții. Astfel, vom reloca secțiile de Politraumatologie și Chirurgie Plastică. Echipele își vor desfășura activitatea, de săptămâna viitoare, în cadrul clădirii de Ortopedie, dotată cu bloc operator care va permite realizarea unui act medical de calitate înaltă, la fel ca și până acum. În Casa Austria vom avea aproximativ 50 de paturi conectate la oxigen, pentru pacienții cu forme medii și severe, iar pentru pacienții critici, 11 paturi de ATI. De asemenea, sunt puse la dispoziție circuite separate de sterilizare, deșeuri, hrană, dar și un bloc operator propriu. Am mai discutat despre faptul că, în prezent, suntem una dintre unitățile din țară în care se fac cele mai multe teste, iar în circa o lună ne vom dubla capacitatea, astfel că vom ajunge la aproximativ 1.200 de teste pe zi”, a explicat Raul Pătrașcu, managerul unității sanitare.

La Spitalul Județean din Timișoara sunt internați 27 de pacienți diagnosticați cu COVID-19, dintre care șapte sunt în unitatea mobilă ATI.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/