Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, dotat cu un aparat unic în vestul țării! „Putem vedea, în timp real, eventuale leziuni ale valvei cardiace”

Pacienții care suferă de boli cardiovasculare și sunt diagnosticați și cu COVID-19 prezintă un risc de mortalitate de aproape trei ori mai mare, transmit specialiștii de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara. Pentru o evaluare complexă a cordului, unitatea sanitară a fost dotată cu un aparat de ultimă generație, unic în vestul României.

Este vorba despre un ecograf care a intrat recent în dotare, iar cu ajutorul acestuia se pot face investigații amănunțite la nivelul inimii prin intermediul unor tehnici 2D și 4D de înaltă rezoluție. Pe lângă structură, ecograful permite și caracterizarea cordului din punct de vedere funcțional. În acest caz sunt folosite metode speciale numite Doppler color, Doppler Spectral sau Doppler Tisular.

Cu ajutorul aparatului, care folosește cele mai noi softuri din acest domeniu, pot fi evaluați indicii de disincronism cardiac, utilizați în cadrul terapiei de resincronizare la pacienții cu insuficientă cardiacă avansată. În același timp, poate fi analizată deplasarea miocardului (n.r. țesutul muscular al inimii), investigație folosită pentru diagnosticul preclinic al bolii coronariene sau în caracterizarea unor cardiomiopatii ce pot afecta semnificativ speranța de viață a bolnavului.

„Folosind ecografia 4D, putem vedea cum arată, de exemplu, valva în inima omului. Putem vedea în timp real eventualele leziuni ale valvei cardiace și putem ajuta chirurgul să aleagă cea mai bună tehnică pentru pacientul nostru, în cazul în care această intervenție este necesară. E un aparat foarte performant care permite o evaluare nu doar a cordului, ci și a sistemului arterio-venos periferic, a organelor parenchimatoase abdominale și a plămânului.” a explicat Răzvan Macarie, medic specialist cardiolog la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara.

În urma unui studiu s-a demonstrat că persoanele care suferă de boli cardiace și sunt diagnosticate și cu COVID-19 prezintă un risc de mortalitate de trei ori mai mare.

„Colegii mei de la Institutul Cantacuzino au realizat, în urmă cu câteva luni, un studiu pe un eșantion de aproape 900 de persoane infectate cu noul coronavirus. Acesta a arătat că bolnavii cardiaci prezintă un risc accentuat de deces în cazul infecției cu SARS-Cov-2. Și asta pentru că cei care au dezvoltat boli cardiovasculare prezintă, pe lângă numerosi factori de risc și multiple comorbidități.”, a mai spus medicul Răzvan Macarie.

Ecograful a fost achiziționat cu 130.000 de euro.