Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara are nevoie personal specializat în Anestezie și Terapie Intensivă! Asistentele și infirmierele, la un pas de epuizare

În 28 februarie se confirma primul caz de coronavirus din județul Timiș, iar acum, după jumătate de an, cifra se apropie de 2.000. Cadrele medicale, aflate în linia întâi la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, nu au dat bir cu fugiții, ci au luptat cot la cot pentru salvarea pacienților. Zâmbetul s-a regăsit de sute de ori pe buzele personalului medical din secțiile în care sunt tratați bolnavi cu forme ușoare sau moderate de COVID-19. Însă la Anestezie și Terapie Intensivă se dă o luptă cruntă pentru că fiecare respirație este o victorie. Asistentele și infirmierele sunt la un pas de epuizare, iar reprezentanții unității sanitare au anunțat că se fac angajări.

Aproape 700 de oameni au plecat din Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara după ce s-au bucurat de vestea dublei testări negative. În același timp, 100 de pacienți, care au contractat SARS-CoV-2, și-au pierdut viața sub ochii personalului medical. Experiențele cutremurătoare din ATI, orele în șir petrecute în combinezoane, echipate cu mănuși, măști ochelari de protecție sau viziere nu au determinat asistentele să plece.

Numai gândul că ar putea avea concediu în acest an este un lux pentru asistentele și infirmierele care lucrează atât în secția de ATI, cât și în sistemul modular, recent pus în funcțiune în curtea Spitalului de Boli Infecțioase. Reprezentanții unității sanitare spun că epuizarea fizică și psihică e pe cale să se instaleze și cer ajutor din exterior. Este nevoie de angajați pentru că, în ultima perioadă, volumul de muncă s-a triplat.

„Oamenii sunt foarte obosiți, sunt la pragul de epuizare, gândiți-vă că dacă pe secție lucrurile s-au mai schimbat, au fost și pacienți COVID și non-COVID, personalul din Terapie Intensivă lucrează exclusiv cu pacienți COVID de mai bine de șase luni. Deja fetele sunt epuizate fizic, psihic, pentru că vă dați seama că majoritatea pacienților internați în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă au decedat și atunci intervine și stresul emoțional, nu mai există satisfacția muncii și se instalează depresia pentru că este greu să lucrezi în aceste condiții. Vorbim de stresul muncii și încercăm să îi mai menajăm, dar lucrurile s-au agravat. Acum că a venit și terapia intensivă mobilă, vorbim de ture, de număr de pacienți care aproape că s-a triplat și atunci e un flux solicitant pentru personal. În consecință, am decis să venim cu această soluție, de a angaja personal extern care să le susțină mai departe pe colegele noastre. În principiu, cred că ar fi nevoie măcar de șase, șapte asistente și infirmiere să schimbăm măcar o tură, două. Nu pot să vină singure să lucreze, trebuie să fie supravegheate și să fie cu cineva care a mai lucrat. Și atunci, măcar dacă am acoperi două ture ar fi bine. Se lucrează pe ture, sunt zile în care stau acasă, dar o parte lucrează în spital, o parte în unitatea mobilă. E greu să intri în combinezon, e mult mai solicitant decât în condiții normale.”, a explicat, pentru www.expressdebanat.ro, Diana Manolescu, director medical și medic primar radiolog la Spitalul „Victor Babeș”.

În județul Timiș, în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă, sunt internați 20 de pacienți, iar la nivel național vorbim de 479 de persoane, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. În ceea ce privește numărul de cazuri, au fost depistate 30 în Timiș și au fost înregistrate și două decese, în ultimele 24 de ore. Reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase spun că persoanele interesate sunt rugate să depună o cerere la adresa de e-mail secretariat@vbabestm.ro, iar informații suplimentare pot fi obținute la numărul de telefon 0740.159.944 (Simona Penteleiciuc, asistent-şef Compartiment ATI).


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/