Spitalul Municipal din Timișoara, dotat în contextul crizei Covid-19. Aparatură medicală performantă finanțată cu bani europeni

untitled design set 970x90 px

Aparatura uzată fizic și moral de la Spitalul Municipal din Timișoara va fi înlocuită cu echipamente noi și performante în cadrul unui proiect finanțat cu fonduri europene și care are ca scop dezvoltarea infrastructurii sanitare în contextul pandemiei. 

Valoarea totală a proiectului este de aproape 30 de milioane de lei, pe Programul Operațional Infrastructură Mare, și se va derula pe o perioadă de 9 luni. Spitalul va achiziționa echipamente de protecție și materiale sanitare.

„Vom achiziționa aparatură pentru pacienții pozitivi Covid – diagnostic și tratament cât mai rapid – și după ce se va termina pandemia să o putem utiliza și pentru ceilalți pacienți ai noștri. Mare parte din fondurile alocate vor fi alocate pentru achiziția de echipamente de protecție, kituri de testare PCR pentru cei suspecți de Covid, asta însumează o treime din totalul sumelor. Celelalte două treimi vor fi echipamente medicale de înaltă performanță pentru clinicile de ATI – ventilatoare, monitoare pentru funcții vitale, aparate de anestezie, echipamente pentru secțiile chirurgicale și o premieră pentru zona noastră, sperăm să fim primul spital public care va avea un echipament PET-CT.”, a declarat directorul Spitalului Municipal Timișoara, Daniel Malița.

Pe de altă parte, directorul spitalului face un apel la pacienții oncologici să se prezintă la consultații pentru că nu există niciun pericol în ceea ce privește noul virus.

„Rog pacienții oncologici să nu își amâne intervențiile și consulturile medicale. Statistica noastră pe primul trimestru pe anul acesta arată că numărul pacienților oncologi tratați în spitalul nostru a scăzut la jumătate. Oamenii pot veni cu încredere. Secțiile Covid ale spitalului nostru sunt în clădiri separate, circuitul acestor pacienți este diferit, de aceea îndemn pacienții să nu amâne prezentarea la spital și eventualele intervenții programate.”, a mai spus Malița.

publicitate ziar expresb 1000x100

Sunt și alte proiecte derulate pe fonduri europene de către cei de la Spitalul Municipal din Timișoara. Unul dintre acestea, „Fii responsabilă de sănătatea ta!”, este un program regional de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân.

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman și are o valoare de peste 38 de milioane de lei, din care 98% reprezintă cofinanțare europeană. Proiectul se va finaliza în 31 decembrie 2023. În cadrul acestuia vor beneficia de screening circa 40 de mii de femei din regiune cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani. Detalii suplimentare şi programări se pot obține la numerele de telefon 0748.884.476, 0748.296.606 sau la email: programari.mamografii.scmut@gmail.com.

Un alt program care este în derulare se referă la depistarea precoce activă a cancerului de col uterin prin efectuarea testării Babeș Papanicolau. Programul se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 64 ani, asigurate sau neasigurate, cu domiciliul în România şi care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, care îndeplinesc următoarele condiţii: nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, sunt asimptomatice și nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Programări se pot face la numărul de telefon 0256.491.664.

Un al treilea proiect se referă la diagnosticarea precoce și tratamentul cancerului tiroidian. În cadrul proiectului se efectuează ecografii tiroidiene gratuite pentru screeningul cancerului de tiroidă. Programări se pot face la numărul de telefon 0723.396.351, de luni până vineri, între orele 8 şi 18.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/