Spitalul modular de la Caransebeș rămâne desenat pe hârtie! „Undeva se duc niște bani aiurea!”

felix borcean bebe pasere
untitled design set 970x90 px

Un deviz de lucrări exagerat și refuzul Ministerului Dezvoltării de a suporta majorarea costurilor de construcție îl obligă pe primarul Felix Borcean să renunțe la proiect!

Un raport al Direcției de Strategii, Proiecte și Programe din cadrul Primăriei Caransebeș, legat de oportunitatea continuării sau nu a proiectului privind ridicarea unui spital modular, arată că valoarea totală, aprobată și finanțată inițial, a crescut cu 8,5 milioane lei. De la 14 milioane la vreo 23 de milioane! Noua valoare e dată în principal de creșterea prețurilor materialelor de construcții și manoperei. Problema este că diferența dintre valoarea aprobată și suma din devizul de lucrări cade în sarcina municipalității. Cel puțin așa a transmis Ministerul Dezvoltării după ce responsabilii de proiect din cadrul Primăriei au întrebat despre posibilitatea încheierii unui act adițional la contractul de finanțare în sensul majorării valorii eligibile. Răspunsul a fost clar: nu se finanțează cheltuielile actualizate!

„Eu sunt cel care trebuie să ia această decizie, dar am vrut să dezbatem în Consiliul Local. Nu am abandonat definitiv această idee, dar în momentul acesta ș fi tentat să spun că nu mai e oportună continuarea acestui proiect. El a fost aproape în totalitate finanțat. Acum se pune întrebarea ce pot face eu cu 9 milioane de lei în Caransebeș. Am semne de îndoială cu privire la continuarea acestui proiect, dar ne gândim că poate primim bani din altă parte. Dacă toți banii trebuie să-i dăm noi, oprim proiectul. Dacă găsim altă sursă de finanțare și rămânem cu cheltuieli neeligibile de 3-4 milioane e altceva. Deși și aici am unele îndoieli, între timp văzând că prețurile tot cresc, nu am certitudinea că rămâne nici măcar suma asta.”, a comentat primarul Borcean.

Primăria Caransebeș a avut grijă până în prezent să aibă cofinanțări de 2 sau 10 la sută în proiectele accesate, foarte rar a avut cofinanțări mai mari, ori în cazul de față ar fi vorba despre un efort uriaș. „Eu cred că în cazul proiectelor europene sunt niște exagerări undeva, se duc niște bani aiurea, sunt niște plăți umflate la aceste proiecte cu fonduri europene! E o sumă exagerată și la acest modular din punctul meu de vedere.”, a mai spus primarul Caransebeșului.

publicitate ziar expresb 1000x100

Managerul Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș, Adrian Dumbravă, e la rândul său atent cu banii orașului: „Unele spitale modulare sunt eficiente, altele nu. Spitalul ar fi util, după ce terminăm cu pandemia ne gândeam să transferăm secțiile Spitalului Bora în modular. La momentul ăsta pun altfel problema, cu 8-9 milioane de lei se pot face multe în spital, dar și 14 milioane în aparatură ar însemna un lucru mare!” „9 milioane e bugetul SPIR pe un an!”, a mai calculat primarul Borcean.

Totul depinde acum de Ministerul Dezvoltării. Dacă mai dă sau nu câteva milioane, pentru a acoperi majorările de preț la materialele de construcții. Dacă nu, Caransebeșul ori renunță la spitalul modular, ori se împrumută câteva milioane bune. Așa cum face Romeo Dunca la Consiliul Județean, unde cheltuielile neeligibile pentru modularul de la Reșița ajung la aproximativ 70%!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/