Spitalul lui Dunca, o absurditate! Nu se pot încheia contracte cu prestatori de servicii neacreditați!

popovici casa de sanatate

Directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin îl acuză pe președintele Consiliului Județean că risipește 33 de milioane de lei pentru un așa-zis spital, care n-a fost acreditat niciunde în România până acum!

Ionuț Popovici insistă ca Romeo Dunca să renunțe la construirea unui spital modular, pentru care, în vârf de pandemie, se alocau sume de la minister. După tratarea pacienților COVID, în aceste unități spitalicești ar urma să funcționeze alte secții. La Reșița, președintele CJ vrea să mute secția de Boli Infecțioase de la Staționarul III. „Susțin în continuare faptul că acest spital modular este o absurditate. Este o chestiune pe care eu nu pot să o înțeleg. E simplu. S-a semnat un contract de finanțare care a expirat acum vreo 2 luni și s-a prelungit. Deci, execuția spitalului trebuia să fie finalizată acum 2 luni. Nici măcar nu s-a scos la licitație. În plus, este o măsură specifică sprijinirii luptei împotriva COVID. Această construcție modulară deservește o secție de infecțioase, în special și mai cu seamă COVID, care astăzi aproape că nu mai există. Atenție, acest spital nu este făcut în acest moment. Se primesc de la stat 14 milioane de lei, adică 3 milioane de euro. Consiliul Județean pune 33 de milioane pentru cheltuieli neeligibile! Ajungem la 50 de milioane de lei, care înseamnă 10 milioane de euro! Spitalul are 57 de paturi! Un calcul simplu ne arată că un pat costă undeva la 175.000 de euro, ceea ce mi se pare o mare imbecilitate!”, a spus Popovici la Express Live.

Dar nu doar costurile exagerate ar trebui să-l oprească pe Romeo Dunca în a merge mai departe cu acest proiect, explică directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate. Mutarea, restrângerea Staționarului III în construcția modulară ce urmează să fie montată în Curtea Spitalului Județean de Urgență Reșița ar fi imposibilă și riscantă în același timp. „Staționarul III are peste 100 de paturi și nu numai COVID. Acolo sunt tratați și pacienți care sunt infectați cu HIV. Știm că cei care suferă de această boală au imunitatea foarte scăzută. Cum am putea pune într-un spital modular un pacient care are TBC, HIV cu unul care are COVID? Nu îi condamnăm la moarte? Câteodată mi se reproșează că sunt prea agresiv în anumite afirmații pe care le fac, dar o fac ca să se înțeleagă. Eu, personal, nu am nimic cu Romeo Dunca. Am o mare problemă cu aceste absurdități pe care le promovează.”, a explicat Ionuț Popovici.

Și mai e un motiv pentru care spitalul modular n-ar fi deloc o idee bună. Practic, el ar fi generator de cheltuieli uriașe, pe care Casa de Asigurări de Sănătate nu le va deconta. Popovici atrage atenția că un prestator de servicii care nu este acreditat nu poate încheia niciun contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. „Se construiește spitalul, vin pacienții. Cine decontează dacă nu este acreditat? Îmi pare rău, aceasta este realitatea. Atenție, cei 33 de milioane de lei necesari Consiliul Județean nu-i are, îi împrumută. Ne vom trezi cu o construcție posibil neacreditată, nefuncțională, cu un buget împovărat cu 33 de milioane. Ba cred că suma va fi și mai mare până la final, credit care se va plăti în ani și ani. Deci, ne vom împrumuta și ne vom trezi cu o construcție nefuncțională! Asta este logica actualului președinte! Asta e realitatea. O spun atât de apăsat că poate o înțelege până la urmă!”, a conchis Ionuț Popovici.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/