Spitalul Județean e deja mai bine! „Sper să fie eroul Reșiței!”

mircea laza

Nici nu s-a uscat cerneala pe hârtia de revocare din funcția de manager a Alinei Stancovici că spitalul e mult mai sănătos! Cel puțin așa îi liniștește pe cărășeni președintele Romeo Dunca.

Călin Mircea Laza urmează să fie instalat mâine la șefia celei mai mari unități spitalicești din Caraș-Severin. Dar asta deja pare o chestiune mai puțin importantă. Adevărata preocupare pentru șeful CJ a fost eliminarea răului, adică a Alinei Stancovici, după cum a tot repetat-o acesta.

„Nu îl cunoșteam pe domnul Laza, vorbim de două săptămâni. Nu știm pentru cât timp va fi manager, îmi închipui că va duce războaie, că nu va fi ușor. Am dorit o schimbare pentru că, dacă am fi rămas pe aceeași direcție nu aveam niciun drept să așteptăm alte rezultate. Nu pot să-i cer prea multe de la început, dar ca primă dorință a mea în calitate de președinte al Consiliului Județean aș dori să începem cu începutul, aș dori ceea ce i-am cerut și doamnei Stancovici: care e prezența la servici a persoanelor din spital, să vedem ce face efectiv fiecare cadru medical și vreau să înțeleg circulația medicamentelor. Nu pot să-i cer acum să îmbunătățim situația financiară atât de repede.”, și-a motivat deciziile Romeo Dunca.

Șeful CJ își mai dorește ca gradul de ocupare a paturilor să fie mai mare în Spitalul Județean de Urgență Reșița decât în prezent și cere imperativ să nu fie prestate servicii neplătite. „Vreau să înțelegem de ce nu am fost în stare să oferim pacienților medicamentele de care au nevoie și trebuie să îi punem pe ei să le plătească! Asta îi cer în primele două-trei luni. Am mare încredere în domnul Laza, sper să fie eroul Reșiței!”

publicitate ziar expresb 1000x100

Noul manager al Județeanului se bazează atât de mult pe experiența acumulată până acum în sistemul public de sănătate, vreo 12 ani, încât semnează cu ochii închiși. Nu știe nimic, dar absolut nimic despre spitalul din Reșița. Nu cunoaște nici măcar câte clădiri are, nu a aflat cuantumul datoriile, nimic, nimic. Are însă soluții pentru orice problemă, oricât de mare ar fi. „Mulțumesc domnului președinte pentru încrederea acordată. Am trecut prin foarte multe încercări, am acceptat cu drag, vă promit că voi face, știu ce am de făcut, expertiza pe care o am de manager la trei spitale mari o să o aplic și aici. Voi încerca să fac în primul rând o echipă. Ușa mea e deschisă pentru toată lumea. Voi încerca să redau spitalul pacienților. Nu știu nimic despre situația acestui spital, voi afla după semnarea numirii mele. Nu știu nimic despre contractul cu Casa de Asigurări, nu știu nimic despre datorii și nu cunosc concluziile raportului de audit!”, a precizat Laza.

Noul manager cunoaște doar numărul angajaților din spital și, spre stupoarea lui Romeo Dunca, i se pare prea mic, în niciun caz prea mare, așa cum a tot insistat șeful CJ, cerând reduceri de personal și de paturi. În plus, l-a avertizat pe președintele Dunca: „Atrag atenția că actul medical se face și cu anumite cheltuieli! Sunt pacienți care nu necesită 3.500 de lei, am avut pacienți în care am băgat și 400.000 de lei!”

Așadar, Călin Mircea Laza va putea diagnostica abia de mâine încolo Spitalul Județean de Urgență Reșița și va putea prezenta un set de măsuri, o strategie. Cel puțin deocamdată va lucra cu Gheorghe Beg, director medical, și Adina Miloș, director economic.